Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många av länets 16-åringar får rösta i kyrkovalet

Över tusen 16-åringar i länet är röstberättigade i kyrkovalet på söndag. Men det är stor skillnad på antalet länets kommuner.

Annons

I Östersunds kommun är det flest, 463 stycken, 16-åringar som för förstå gången får röstar och i Ragunda är det minst med 41. Det visar församlingsstatistik från Svenska kyrkan som Nyhetsbyrån Siren har berarbetat. Totalt är det 1011 stycken i hela länet.

– Det går inte att säga i vilken utsträckning 16-åringarna röstar, eftersom vi inte gör vallokalsundersökningar, säger Anki Bondesson, kyrkovalledare på Svenska kyrkan.

– Det vi vet är att Svenska kyrkans unga, som är en egen organisation, har satsat mycket på att informera ungdomar om att ta den här möjligheten att gå och rösta, fortsätter hon.

Allra flest 16-åringar, cirka 3 600, som kan bege sig till vallokalen, finns i Stockholm. Därefter följer Göteborg, Uppsala och Linköping.

– Svenska kyrkan har alltid prioriterat barn och unga, och det är viktigt att vi får med oss just de unga. Kyrkomötet har fattat beslut om att målet är att 20 procent av ledamöterna i kyrkostyrelser ska vara 30 år eller yngre, säger Anki Bondesson.

Läs mer:

Mycket står på spel i kyrkovalet – men vem tillhör egentligen Svenska kyrkan?

Kyrkovalet – valet som glöms bort

...

Den här nyheten skickades ut som geopush till de som är intresserade av nyheter i sin närhet.

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app

Annons