Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många fick svenskt medborgarskap i fjol – kommun för kommun

Under 2015 fick 357 personer från andra länder svenskt medborgarskap i länet. Vi listar hur många din kommun fick.

Annons

Antalet personer från andra länder som blev svenska medborgare i fjol var inte ovanligt många. Det visar siffror som nyhetsbyrån Siren tagit fram.

Däremot väntas en ordentlig ökning kommande år. Hittills under 2016 har antalet som söker svenskt medborgarskap ökat kraftigt.

Det är inte den pågående flyktingvågen som ger ökningen eftersom man måste ha bott i Sverige i fem år innan man kan söka medborgarskap. Instabiliteten i omvärlden kan ändå bidra till den stora ökningen hittills i år.

– Troligen gör oron i världen att fler vill säkra upp sitt leverne i Sverige, säger Annica Johansson, expert på medborgarskapsfrågor på Migrationsverket, till Nyhetsbyrån Siren.

av sin nya kommun under nationaldagsfirandet. Här en bild från firandet i Östersund 2012.

Ser man till länet så var det föga förvånande Östersund som fick flest nya svenska medborgare i fjol med 161 stycken.

Den kommun som fick näst mest nya svenska medborgare var Strömsund med 46 nya medborgare. Det är inte i närheten av hur många som fick svenskt medborgarskap i kommunen 2013, då det var 125.

Därefter följer Bräcke med 36 nya medborgare. Ragunda och Åre har båda fått 27 nya svenska medborgare och sedan följer Härjedalen och Krokom med 24 vardera.

Den kommun som har färst nya svenska medborgare är Berg med 12.

Så har antalet nya svenska medborgare i länet förändrats under de senaste fem åren. Källa Nyhetsbyrån Siren

En lagändring i april i fjol har gjort det lättare för statslösa barn och unga att få svenskt medborgarskap.

– Det är också på barnsidan som vi ser en otrolig ökning av anmälningarna om att bli medborgare just nu. Av de 65 000 ansökningsärenden som beräknas komma in under hela 2016 rör över 20 000 barn och unga, säger Annica Johansson till Nyhetsbyrån Siren.

I fjol blev över 48 000 människor "nya" medborgare i Sverige. De flesta, 10 procent, kom från Irak. Drygt 80 procent av de som söker medborgarskap brukar också få det, enligt Migrationsverket.

Läs mer:

Insändare: Vi vill ha en ceremoni för att välkomna nya svenskar

Annons