Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samebyar kräver ändring i lag om skyddsjakt

Samebyarna i Jämtland, Härjedalen och Dalarna skickar ett brev till regeringen där man kräver lagändring för att skydda deras renar mot rovdjur. Detta efter att Länsstyrelsen i Jämtland förlorade rätten att besluta om skyddsjakt på järv i december 2017.

Annons
Bild: Leif Wikberg / Arkiv

I december 2017 beslutade länsstyrelsen om förebyggande skyddsjakt på 13 järvar. Förvaltningsrätten i Luleå upphävde då beslutet till följd av att länsstyrelsen överklagade till kammarrätten. Då valde Naturvårdsverket att dra in rätten att fatta beslut om skyddsjakt på järv för Länsstyrelsen i Jämland. Så här skrev Naturvårdsverket då i ett pressmeddelande:

"Mot den bakgrunden finns det skäl att inte delegera rätten att fatta beslut om skyddsjakt på järv till Länsstyrelsen i Jämtlands län i nuläget".

Till följd av detta har samebyarna i Jämtland, Härjedalen och Dalarna nu skickat ett öppet brev till regeringen där man ifrågasätter Förvaltningsrättens (och senare också Kammarrättens) beslut om att gå emot Länsstyrelsen i Jämtlands bedömning om skyddsjakt på 13 järvar. Samebyarna menar att beslutet går emot regeringens beslut om en maximal toleransnivå på 10 procent förluster av renar i samebyarna till följd av rovdjur. Såhär skriver samebyarna nu i ett brev till regeringen:

"All den kunskap och erfarenhet som finns hos Länsstyrelsens tjänstemän kastas bort! [...] Genom Toleransnivå-arbetet har Länsstyrelsens tjänstemän kunskap om detta, samt var den största risken för predation på ren av de stora rovdjuren sker. Genom att minska tätheten av rovdjur i dessa områden hade vi kunnat låta flera renar överleva, bli vuxna och finnas kvar i vår näring".

"När inte Länsstyrelsen kan vidta åtgärder som ska leda till en ökad överlevnad för små renkalvar enligt Riksdagens beslut, på grund av beslut i domstol så måste det till lagändring, eller nya lagar."

Samebyarna påpekar också i sitt brev att de nu kommer att vara tvungna att ansöka om skyddsjakt vid varje skadetillfälle, och för varje rovdjur. Något man anser är mycket tidskrävande.

Annons