Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samer får ensamrätt till jakt

/
  • Jörgen Jonsson ordförande SSR, Mats Berg ordförande Girjas sameby och advokaterna John Olsson och Peter Danowsky. Girjas sameby och SSR (Svenska Samernas Riksförbund) stämmer staten, mål i Gällivare tingsrätt.
  • Förhandling pågick i Gällivare tingsrätt. Girjas sameby och SSR (Svenska Samernas Riksförbund) stämmer staten, mål i Gällivare tingsrätt.
  • John Olsson (advokat), Peter Danowsky (advokat), Mats Berg (ordf Girjas sameby), Jörgen Jonsson (ordf SSR) och Patrik Lantto (sakkunnig). Konstverket i bakgrunden är 'MIG av konstnären Kurt Simons, 1991. Girjas sameby och SSR (Svenska Samernas Riksförbund) stämmer staten, mål i Gällivare tingsrätt.
  • Girjas samebys ordförande Mats Berg i samtal med samebyns advokater tillsammans med Jörgen Jonsson (ordförande SSR) och Patrik Lantto, professor vid Cesam (inkallad som sakkunnig) på Café Nyfiket, mittemot Gällivare tingsrätt. I ett annat bord sitter statens advokater. Från vänster advokat Peter Danowsky, Mats Berg, advokat John Olsson och Jörgen Jonsson. Girjas sameby och SSR (Svenska Samernas Riksförbund) stämmer staten, mål i Gällivare tingsrätt.
  • Statens advokater Hans Forssell och Jonas Löttiger. Bakom dem flyttlådor med papper gällande målet. Girjas sameby och SSR (Svenska Samernas Riksförbund) stämmer staten, mål i Gällivare tingsrätt.

Girjas sameby har ensamrätt till jakt och fiske inom byns område, enligt en dom i Gällivare tingsrätt.
Domen oroar jägare.

Annons

– Står sig domen har urfolksrättigheterna i Sverige fått sin bekräftelse, säger advokat Peter Danowsky som är Girjas samebys ombud.

Det uppmärksammade pilotfallet handlar om vilka som ska få bestämma om jakten och fisket i fjällområdena – staten eller samerna.

Och Gällivare tingsrätts tjocka dom går på samernas linje: Staten får inte upplåta jakt- och fiskerätt på det aktuella området. Girjas sameby har även rätt att upplåta småviltsjakt och fiske i området utan statens samtycke, enligt tingsrätten.

"Det blir dyrare"

Hans Geibrink, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet, säger att domen nog väckt oro bland många jägare.

– För många i Sverige, och framför allt för dem som bor i dessa områden, är jakten och fisket otroligt viktigt. Skulle det bli andra än länsstyrelserna som förvaltar jakten uppstår oron att man förlorar möjligheten att jaga eller att det blir dyrare.

Hans egen bedömning är att Girjas sameby månar om att ha en god relation med sina grannar.

– Men pengar styr. Kommer utländska intressen som är beredd att betala stora summor kanske samebyn faller till föga. Där skulle staten vara en garant för skäliga priser.

Tusen år

– Vi har kommit fram till att samebyn under lång tid, uppåt 1 000 år, har brukat det här området genom att jaga och fiska där, säger domare Christer Thornefors till TT.

Enligt Christer Thornefors anses staten ha blivit ägare av området 1887.

– Men när äganderätten uppkom fanns det redan en rätt för samebyn till jakt och fiske på området och den rätten har inte utsläckts genom att staten blev ägare.

För att komma fram till slutsatsen har rätten gått igenom ett omfattande material som sträcker sig tillbaka till 400-talet.

Det aktuella området är drygt 3 500 kvadratmeter stort och sträcker sig från väster om Gällivare till norska gränsen.

Långdragen tvist

Frågan om jakt- och fiskerätt aktualiserades 1993, då ett förändrat statligt regelverk krympte samernas inflytande och gav allmänheten utökade möjligheter till jakt på ripa och annat småvilt samt fiske ovan denna gräns.

Samiska företrädare protesterade och hävdade att den känsliga renskötseln drabbades. År 2009 stämde Svenska samernas riksförbund (SSR) tillsammans med Girjas sameby i Gällivare kommun, staten för att få frågan prövad.

Svenska Jägareförbundet hade velat se att staten, och i praktiken länsstyrelserna, behållit sitt mandat. Advokat Peter Danowsky ser det ur en annan vinkel:

– Redan nu kan länsstyrelsen avlysa områden med hänsyn till var renarna vistas. Ibland har det inte skett i tillräcklig utsträckning. Det kan också finnas hållbarhetsaspekter, det vill säga att man inte överutnyttjar ripbeståndet. Kanske är det så att de som vistas mest i området har den bästa överblicken.

Kan överklagas

Frågan är alltså laddad, och den är sannolikt inte avgjord. Om domen överklagas och hovrätten tar upp ärendet kommer det troligen ta ytterligare drygt två år innan en ny dom kommer. Om ärendet därefter går upp i högsta domstolen kommer det ta ytterligare något år, sade en domare under presskonferensen.

Justitiekanslern meddelar på sin hemsida att besked om eventuellt överklagande dröjer: "Domen är omfattande. Justitiekanslern kommer att noga gå igenom domen och därefter överväga vilka slutsatser som kan dras och vilka åtgärder den kan komma att föranleda."

Sista dagen för att överklaga är den 24 februari.

Läs även: Miljonlån till sameby för resningsprocess

Läs även: Samer stämmer staten om jakt- och fiskerätten

Läs även: Sameby överklagar fem beslut om älg- och björnjakt på statlig mark till regeringen

Den här artikeln hade du kunnat få som en pushnotis till din mobil. Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem för Iphone

Klicka här för att ladda hem för Android

Missa inte TH:s nyhetsapp för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem TH för Iphone

Klicka här för att ladda hem TH för Android

Annons