Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska kyrkan ställer sig bakom krav på samisk rätt

/
  • Antje Jackelén och Svenska kyrkan kräver att Sverige ger samernas deras urfolksrättigheter.

Ärkebiskopen Antje Jackelén kräver att regeringen fullt ut accepterar samerna som Sveriges ursprungsbefolkning och ger dem det självbestämmande, den makt och den rätt som folkrätten stadgar.

Annons

I söndagens debattartikel i Dagens Nyheter, DN, kritiserar hon även Sverigedemokrater och andra som pratar om att Sverige var ett "homogent" land med svenskar innan arbetskraftsinvandringen tog fart i början av 1950-talet.

"Det är fel och varje gång det upprepas osynliggörs också urfolket samerna som funnits här långt innan Sverige blev Sverige", skriver Antje Jackelén i debattartikeln.

Under måndagen i Genève granskar Förenta Nationerna hur Sverige följer de mänskliga rättigheterna.

Svenska kyrkan har i en rapport till FN framhållit att Sverige brister i ansvar för samerna, att ge dem deras urfolksrättigheter.

I DN framhåller Antje Jackelén bland annat samernas grundläggande rätt till de marker och vatten de historiskt använt sig av.

"Värnandet av markerna är en rättighet – inte ett särintresse – som måste garanteras", skriver hon.

Hon kräver även av statsmakterna, det är riksdagen och regeringen, att de tar ansvar för Sveriges koloniala förflutna och den negativa särbehandling det ledde till för samerna.

Antje Jackelén medger att Svenska kyrkan har ansvar för sin del i detta koloniala arv. Hon pekar på att kyrkan jobbar med att rannsaka sig själv och att den under 2015 kommer att ge ut en vitbok.

"Syftet med arbetet är att läka relationer, ge människor upprättelse och öka förståelsen för samiska erfarenheter".

Så tycker hon även att det världsliga Sverige ska göra, under regeringens ledning.

Annons