Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska registreringsskyltar får en extra bokstav

Under senare delen av 2018 inför Transportstyrelsen ett nytt system för registreringsskyltarna. Det nya systemet innebär att den sista siffran i registreringsnumret kan vara både en siffra och en bokstav, skriver Transportstyrelsen på sin hemsida och hänvisar till ett beslut från regeringen.

Annons

Transportstyrelsen skriver på sin hemsida att alla befintliga registreringsnummer kommer att behållas, så man behöver inte göra någonting i samband med att det nya systemet träder i kraft i slutet av 2018.

Anledningen till förändringarna är att det nuvarande systemets kombinationer är på väg att ta slut. Så här skrev regeringen om förändringarna i ett pressmeddelande i februari förra året:

"I samband med registrering av fordon tilldelas ett registreringsnummer som består av tre bokstäver och tre siffror. Antalet kombinationer av detta beräknas ta slut mellan 2019 och 2021. Regeringen tar därför beslutet att göra det möjligt för Transportstyrelsen att tilldela registreringsnummer där det sista tecknet kan vara både en siffra och en bokstav."

Annons