Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jesper Åslund från Lofsdalen hängde med på skoterresa till Grönland - nu har äventyret blivit film

/
  • 10 personer åkte till Grönland för att spela in en skoterfilm. Resultatet visas på Folkets hus i Sveg tisdagen den 15 december och i Östersund den 16.
  • Jesper Åslund från Lofsdalen var en av de som hängde med.
  • Jonas Hansson längtar efter snö hemma i Valbo.

Jesper Åslund från Lofsdalen fick frågan om att hänga med till Grönland och köra skoter
– Det var inget att fundera på, bara att åka.
På tisdag kväll visas filmen om hans och de andra åkarnas äventyr på Folkets hus i Sveg och på onsdag i Östersund.

Annons

Iden om skoteräventyret på Grönland kommer från Jonas Hansson i Valbo. Tidningen träffar honom hemma framför datorn där han visar bilder och klipp från filmen.

Flera snöfattiga vintrar i rad gjorde att han och kompisen Linus Nilsson började leta efter nya platser att åka skoter på. De började först leta platser i Norge och i Sibirien, men till slut var det slumpen som avgjorde att det blev Grönland.

– Vi hittade ett klipp på Youtube med en kille som åkte skoter på Grönland. Vi tog kontakt med honom på Facebook och på den vägen är det, säger Jonas Hansson.

När resmålet var bestämt började Jonas och Linus direkt att planera resan till Grönland, och projektet "Exploring the snow" tog fart. En stor del i förberedelserna var att hitta sponsorer.

– Det var en riktig utmaning, vi ringde säkert runt till 500 personer innan vi var klara.

En av dem var kamraten Jesper Åslund från Lofsdalen.

– Jag känner dem sedan tidigare. När de ringde var det inget att fundera på, vara att åka. När får man en sådan chans igen?

Jonas Hansson, som till vardags säljer svetsmaskiner har producerat filmen. Men han står även bakom kameran och åker också skoter i filmen.

– Jag blev förvånad och tagen av människorna och kulturen på Grönland. Vi fick mycket hjälp av invånarna när vi spelade in filmen.

Filmen, som är 50 minuter lång är uppbyggd som en dokumentär. Förutom en massa skoteråkning får vi följa med under förberedelserna hemma i Sverige.

– Skoteråkning för mig är lika mycket att få stå bakom kameran som att åka. Men när det gäller själva åkningen så föredrar jag friåkning i fjällmiljö. Skotern är ett makalöst redskap att ta sig fram med till annars svåra platser.

Den 10 december var det världspremiär på filmen "Exploring the snow" i Uppsala. Efter det visas filmen på olika platser i landet, bland annat i Sveg i kväll och i morgon, den 16 december, i Östersund.

– Det finns ett stort skoterintresse här, men den stora publiken för den här typen av filmer finns i USA. Efter att den visats här kommer vi också släppa den online på Itunes.

För Jesper Åslund blev resan ett minne för livet. Trots otur med maskinen.

– Min skoter skar efter tre dagar. Jag kunde låna en skoter och fick åka ändå men kunde inte köra på det sätt som jag tänkt mig.

Hur var det att köra skoter på Grönland?

– Det var verkligen speciellt. En riktigt upplevese att se alla stora vyer. Inte riktigt som hemma, säger han.

19:00 tisdag kväll visas filmen på biografen i Sveg.

Annons