Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobbiga rekordet: Region JH gick 239 miljoner back

Prognoserna tidigare under 2015 pekade på att Region JH skulle backa med 265 miljoner kronor.
Riktigt så illa blev det inte.
Nu stannade minusresultatet på 239 miljoner kronor – fortfarande rekord.

Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem för Iphone

Klicka här för att ladda hem för Android

I en intervju med Länstidningen den 6 januari indikerade ekonomidirektören Bo Carlbark att Region JH:s ekonomi förbättrats något. Då höll ekonomikontoret på med bokslutet för 2015. Nu har de siffrorna presenterats.

De siffrorna visar att Region JH gör ett resultat på minus 239 miljoner kronor. Det är 142,6 miljoner kronor sämre än budget. En stor anledning att man spenderat mer än man avsett är att man i större utsträckning än planerat tvingats anlita stafettläkare och stafettsjuksköterskor.

Kostnaderna för bemanningsbolag januari-november var 109,7 miljoner kronor. Källor inom vårdbranschen uppger till LT att man i vården brukar beräkna kostnaden för en stafettanställd som den dubbla som en ordinarie.

Läs mer: Region JH – sämst ekonomi i landet men på väg att vända?

Minusresultatet på 239 miljoner kronor är stort. Men det är bättre än den prognos på minus 265 miljoner kronor som Region JH gick ut med tidigare under 2015.

– Det ekonomiska läget är fortfarande mycket allvarligt och det krävs omfattande åtgärder för att komma i ekonomisk balans, säger regionstyrelsens ordförande, regionrådet Ann-Marie Johansson (S) i ett pressmeddelande.

Regionrådskollegan Christer Siwertsson (M) uttalar sig också i samma pressmeddelande.

– Mycket återstår att göra och det finns en rad planerade åtgärder som ska verkställas under 2016, säger han.

Läs även: Omdebatterade nationalekonomen Tino Sanandaji kritisk till Region JH:s syn på nyanlända

Läs mer om sjukvårdsnyheter och Region JH