Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johan Olsson med i leken igen – Ida Ingmarsdotter missar helgens tävlingar

Davos frös inne - men till La Clusaz är skidstjärnan Johan Olsson med i leken igen.
– Det skulle bli för långt uppehåll annars, till och med för mig, säger Olsson till TT.
Ida Ingemarsdotter missar helgens tävlingar.

När Johan Olsson kom tillbaka till landslaget efter ett år i långloppssvängen helt utan tävlingar har det i världscupsammanhang stannat vid premiärloppet i Ruka. Lillehammer och Davos - lätt förkyld - stod han över. Och efter helgen väntar ett långt uppehåll, ända till världscupens nedslag i Ulricehamn 21-22 januari.

Så i det omstöpta loppet på en tvåkilometersslinga i ett snöfattigt område i de franska lågalperna finns svensken med. I stället för tre mil skiathlon blir det masstart och 15 kilometer fritt.

– Jag gillar inte skiathlon och masstart är inte min grej heller, säger Olsson, på väg ner till Frankrike.

Bra med ett svårt lopp

– Det kan vara bra att få ett ganska svårt race. Att komma in i masstartstänket också, en detalj jag inte tränat på på väldigt länge. Åkning med individuella starter är jag ju ganska bra på redan, fortsätter 36-åringen.

Utan den vassaste spurten i världseliten vet Olsson att det behövs hög fart hela loppet om han ska han en chans.

– Det blir en ganska platt bana och en samlad klunga ända in på slutet. Jag är en som måste ligga långt fram med ganska långt kvar. Jag har inte den växeln att ta tio placeringar de sista två kilometerna. Jag vill ju fajtas om pallen, men det viktigaste nu är att komma in i rytmen. Det ska bli grymt kul att tävla i alla fall.

Med nu senast 3,5 dagars missad träning på grund av förkylningen och totalt två veckors sjukstrul under hela träningsåret känner sig Johan Olsson nöjd.

Mer träning

– Det har rullat på väldigt bra, det är glädjande att se resultat av beslut om mer återhämtning och mindre belastning. Tidigare hade tre förkylningar gett tio-tolv veckors sjukfrånvaro.

Efter La Clusaz väntar mer än en månads träning, och vistelse med familjen i stugan i Vemdalsskalet i Härjedalens fjällvärld.

– Jag sitter och knåpar på träningsperioden nu, enskilda pass som jag ska lägga upp dag för dag, från slutet av december till januari.

Med världscuplopp i Ulricehamn och Falun, samt SM i Söderhamn i slutet av januari tycker veteranen att han får tillräckligt med lopp i kroppen till VM.

– Jag hade lite funderingar på Skandinaviska cupen i Lahtis i början av januari och åka VM-banorna, men nej. Jag är ganska bra på att reka banor och har hellre en solid träningsperiod utan resor över huvud taget.

Ingemarsdotter sjuk

Ida Ingemarsdotter missar helgens tävlingar.

– Jag är förkyld och har stannat hemma i Östersund. Kanske jag hade det i kroppen redan i Davos, det kändes inte riktigt bra där, säger Ingemarsdotter till TT.

Maria Nordström, Ulricehamn, ersätter Ingemarsdotter i La Clusaz, där snöbrist har gjort att det i stället för skiathlon körs 10 kilometer fristil för damer på lördagen. Dagen efter är det stafett.