Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johaug VM-drottning efter nytt guld

Norge har fått en ny VM-drottning.
Therese Johaug lämnar Falun med tre guldmedaljer efter den överlägsna segern i tremilen.
– Det är vansinnigt stort, säger hon.

Annons

När Therese Johaug utklassade alla på den klassiska tremilen så innebar det också att 26-åringen detroniserade Marit Bjørgen som VM-drottning.

Johaug vann 52 sekunder före just Bjørgen efter att under den sista kilometern ha defilerat mot guldet med en norsk flagga i handen.

– Jag har aldrig känt mig i bättre form. Jag var i bra form under tremilen i "Kollen" (i VM 2011), men i dag var det ett hack upp, säger hon.

– Jag hade bra skidor och bra kropp. Jag var inte ens trött när jag kom i mål. Eller, jag var väl lite trött, haha... Men det var inte så att jag behövde lägga mig ner. Det var en fantastisk upplevelse.

"Fick panik"

På väg mot guldet inne på stadion jublade Johaug vilt över sitt tredje VM-guld i Falun. Efteråt var hon fortfarande sprudlande glad efter segern, men kunde också berätta om dramatiken när hon i ensam ledning trodde att hon var på fel bana.

– Jag fick ganska stor panik ute på banan, när vi åkte röd bana och skulle ner till stadion och byta skidor. Jag trodde att jag hade åkt fel, det var där röd och blå bana gick ihop. Jag plogade och stoppade och skrek till vakterna "har jag åkt fel, har jag åkt fel".

– Då trodde jag faktiskt att hela tremilen och hela drömmen brast.

Gick ifrån tidigt

Men Johaug befann sig i rätt spår och drömmen blev sann.

Efter loppet var hon lite förvånad över hur enkelt det var att sätta in guldstöten redan på andra femkilometersvarvet.

– Jag tänkte att nu ska jag bara gå upp i täten på mördarbacken och köra på lite. Plötsligt hörde jag att jag hade fått lucka på fem sex sekunder och då fattade jag ingenting, för jag kände inte att det var ett ryck. När jag fick den luckan tänkte jag att "det här var dumt. Du har faktiskt 23 kilometer kvar, Therese".

När förspånget sedan fortsatte att växa på väg ner till stadion bestämde sig norskan för att ösa på, och snart hade hon skaffat en ointaglig lucka. Tre guld (skiathlon, stafett och tremil) och en 27:e-plats efter vallafiaskot på milen blev Johaugs facit i hennes mest framgångsrika mästerskap.

– Jag hade en dröm om att ta ett guld, och att jag sitter här med tre är otroligt.

VM-drottningen Therese Johaug hyllades av Marit Bjørgen och Charlotte Kalla.

a000

FREDRIK SANDBERG / TT