Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kallas sambo: "Det största man kan uppleva"

/

Charlotte Kalla krossade allt motstånd och tog Sveriges första guld i VM i Falun.
I publikhavet stod sambon Anders Svanebo – och skrek.
– Jag kunde inte hålla mig från att springa in i mixed zone och stjäla en kram, säger Svanebo.

Annons

Anders Svanebo tävlade själv i Skandinaviska cupen i helgen och missade därför de inledande VM-tävlingarna.

Men när sambon Charlotte Kalla ställde sig på startlinjen på favoritdistansen 10 kilometer i fri stil var Svanebo på plats i Falun.

Från sidan fick han se Kalla hantera favorittrycket på bästa sätt.

Sveriges första VM-guld var ett faktum.

– Det är fantastiskt glädjande för det är klart att man blir glad när hon lyckas på hemmaplan, säger Anders Svanebo och fortsätter:

– Det betyder mycket att drömmen gått i uppfyllelse för henne. Jag kunde inte hålla mig från att springa in i mixed zone och stjäla en kram innan hon drog i väg till media.

Vad sade hon?

– Hon var ganska mållös, jag tror inte hon fattade vad som hänt just då, men det smälter nog in under eftermiddagen. Det är ju ganska mycket som händer efter målgång i ett VM.

Svanebo är imponerad av stämningen och trycket från den stora publiken.

– Jag hade fullt sjå att ta mig runt på banan för att ta mig till olika platser och heja på Charlotte. Det hördes när hon passerade att det var ett fantastiskt tryck.

– Jag vet själv att man flyger upp för backarna när det är fullt med folk som skriker på en. Man kommer inte ihåg att man har åkt skidor för att det är sådant tryck och adrenalinet sprutar ur öronen på en.

När förstod du att det skulle gå vägen?

– Det var i slutet när Marit Björgen passerade den sista tidskontrollen, vid 8,9 kilometer tror jag det var, och när jag såg att hon var sen till den.

Känslorna var starka när han insåg att det var klart.

– Det är ett otroligt glädjerus för man vet vilket jobb som ligger bakom det här och många av de timmarna är man med själv och tränar också. Att få lyckas i ett hemma-VM är nog det största man kan uppleva.

Det har varit stora förväntningar och ett enormt intresse kring Charlotte Kalla inför mästerskapet.

Hur har det varit att leva med henne under den här tiden?

– Vi har nästan inte träffats. Jag har åkt världscupen och Tour de Ski och då har hon varit hemma och sedan har hon varit på uppladdningsläger också så vi har inte träffats så mycket. Men efter Skandinaviska cupen i Falun så har det varit ett betydligt annat fokus på Charlotte och hon har velat göra de sista förberedelserna inför mästerskapet.

– Det är ett otroligt tryck och man försöker att skärma av sig från tv och media så att man kan fokusera på sin uppgift.

Hur firar ni?

– Det vet jag inte än. Vi ska till torget i Falun vid åttatiden och se när hon tar emot medaljen på prisceremonin. Sedan blir nog inte så mycket firande i Falun. Det är nya tävlingar på gång redan på torsdag för Charlottes del med stafetten. Det blir att ladda för dem och så får vi ta firandet när vi kommer hem.

Vad hittar ni på då tror du?

– Oj, jag vet inte, men det blir väl att vi går ut och äter en bit mat eller någonting.

Annons