Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Jonsson knep tredjeplats på lantislista

Varje år utser tidningen Land årets lantisar. På årets lista finns flera jämtar bland de högst rankade.

För att uppmärksamma personer som gjort en insats för landsbygden utser tidningen Land årligen årets lantisar. Läsare har uppmanats nominera sina favoriter och när listan nu presenteras återfinns två jämtar bland de tio främsta.

– Det är så väldigt fint att uppmärksammas för det arbete jag brinner så himla mycket för. Man jobbar ju på för att det känns rätt och viktigt men ibland glömmer man bort att det liksom påverkar andra, säger Karin Jonsson, tidigare ledarskribent på Östersunds-Posten och numera kulturredaktör.

Med sin tredjeplats är hon den högst rankade jämten på listan.

– Trea av lantisar som gör viktiga saker, det är ju ändå ett litet diplom för väl utfört arbete. Att dessutom hamna i ett så vettigt gäng som de andra listade lantisarna är mäktigt. Det är väldigt ärofyllt att nämnas i samma artikel som andra kämpar som strävar framåt för att landsbygd ska bli politik och komma upp på agendan och inte bara få vara något slags konsensus av att små platser är sorgliga och utarmning är hemskt. Mitt bidrag som lantis känns litet i jämförelse med de andra. Många är stora tänkare, utvecklare och eldsjälar. Jag knaprar mest på tangenter och tycker och analyserar. Men det gör förhoppningsvis också någon skillnad.

På plats nummer sju bland årets lantisar hamnar komikern och krönikören Karin Adelsköld. Även om hon inte alltid bott på landet har uppväxten på ett östergötskt jordbruk satt sina spår.

– Jag är en stolt lantis och har alltid varit. Är man lantis så klarar man det mesta. Man är van att inte få någonting gratis.

Att hamna på sjunde plats på listan över årets lantisar ser hon som hedrande och betydelsefullt.

– Jag är jätteglad och all uppmärksamhet är bra.

Bland årets lantisar finns flera lokala profiler listade.

3. Karin Jonsson, Östersund, tidigare ledarskribent påÖstersunds-Posten numera kulturredaktör, fick nog av fick nog av dominerandemanliga normer och nedtryckande härskartekniker och startade gruppen Glesbygdsgirls på Facebook, med måletatt återta kvinnligheten i glest bebyggda områden.

7. Karin Adelsköld, Östersund. Komiker och krönikör somröt till när hon efter flytten till Östersund fann att lantisar själva är skeptiska till landsbygden och menar att den förtjänar ett bättre rykte än vad klagomål om kass uppkopplingoch stängda affärer ger. ”Hur ska vi få regeringen att förstå och prioriteraoss om vi inte gång på gång berättar om allt det bra?” uppmanar hon.

� ql��

35 Per Åsling, Trångsviken. Centerpartist och ordförande i Skatteutskottet i riksdagen. Slutar aldrig att engagerasig för landsbygden. När Skatteverket ville stänga lokala kontor i landetengagerade han sig och kallade bland annat myndighetens generaldirektör till flera offentliga utfrågningar i riksdagen. När Tin Gumuns fick problem med samma myndighet krävde han dispens från kravet på kassaregister.

36 Terese Bengard, Hammarstrand, som för drygt ett år sedan lämnade högsta politikerposten i Ragunda för att bli verksamhetschef för Hela Sverige skaleva, som med ett nytt stipendium tillsammans med Land lyfter fram profiler sombehövs för en stark landsbygd. Hon för en envis kamp för att synliggöra de viktiga områdena utanför storstäderna.

42 Leif Milling, Gimdalen. Fotograf som ikokboken Älgkött & peran – ingen vanlig kokbok (Ågrenshusetförlag)i en stämningsfullt berättande form porträtterat det egna jämtländska jaktlagets 25-åriga historia, gemenskap och recept. Boken vann första pris i Årets svenska måltidslitteratur i genren livsstilslitteratur.

55 Ellen Sundberg, Bjärme. Vårt nya musikunder som varit förband åt hyllade Texasmusiker och vars senaste kritikerrosade album har spelats in i USA. Varifrån kommer inspirationen? Jo, från landskapet hemma i jämtländska Bjärmedär hon bor i en friggebod hos sina föräldrar.

56. Sofia Backström, Ammer, förmedlar sin kärlek till naturen och inspirerar andra. Hennes vackra bilder av livet i jämtländska hembyn Ammer med natur, vedhuggning, jakt och fiske lockade runt 9 000 följare i sociala medier på mycket kort tid.

63 Britt Ellénius,Ljungdalen. På 1980-talet lämnadeBritt storstaden för Ljungdalen där hon initierade Ljungdalsfestivalen, en uppskattad kulturhändelse under ett antal år. Ljungdalen med sin självklaraplats på naturkartan hamnade även på kulturkartan. Otaliga är de kulturaktiviteter, teaterföreställningar, uppläsningar och utställningar som Britt bidragit till i den bygd som förblivit hennes, enligt en av Landsläsare.

87 Magnus Nilsson, Järpen, med restaurang Fäviken Magasinet som med sina smakerfrån fjället blev den första svenska restaurang utanför storstadsområdena attfå två Guide Michelin-­stjärnor. ”Jag tycker faktiskt att det var välförtjänt”, säger han.

Till årets lantis 2016 har tidningen Land utsett författaren och journalisten Po Tidholm.

Hela listan hittar du här: De är Årets lantisar – Flera länsbor på heta listan