Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart att E45 dras utanför Sveg

/
  • Här planeras den nya vägsträckningen av E45 förbi Sveg.

När Trafikverket bjöd in till en träff angående E45:ans sträckning genom Sveg så var media inte välkomna. Enligt uppgift blev det ett ganska stormigt möte då såväl företagare som kommunrepresentanter kände sig tagna på sängen.

Annons

"Det här är inget öppet möte om vägen".

De orden möttes TH av när vi ville sitta med och lyssna på planerna.

I efterhand har vi fått veta vad som diskuterades. Inbjudna företagare samt politiker och tjänstemän vid Härjedalens kommun säger att de blev tagna på sängen.

– Vi trodde att det var E45:ans eventuella dragning mellan Rengsjön och Älvros som skulle diskuteras men vi fick svaret att det redan var klart, det vi skulle diskutera var hur förbättringar kunde göras genom Sveg i samband med att E45 dras utanför, berättar Ica-handlaren Leif Lindström.

– Det blev ganska upprörd stämning. Om den viktiga frågan redan var spikad, vad skulle vi då dit och göra, frågar sig Lindström.

Även kommunalrådet Gunilla Zetterström-Bäcke (S) bekräftar Lindströms uppgifter.

– Vi trodde också att frågan om vägsträckningen mellan Rengsjön och Älvros skulle behandlas i de åtgärdsvalsstudier som de bjudit in till. När det gäller trafiken genom Sveg så håller vi ju på med en översiktsplan, säger hon.

Det finns ett riksdagsbeslut på olika vägprojekt som ska göras i en nationell plan fram till 2025 och i detta ligger E45:ans omdragning med. Att prioriteten nu höjts var dock en överraskning för kommunen också. Redan 2018 är det byggstart.

– Jag upplever det som att vi har en politisk enighet i kommunen där vi hellre ser en upprustning av befintlig väg och vi trodde inte att Trafikverket kunde gå vidare med omdragningen med mindre än att de gör en ny förstudie och omvärldsanalys kring vad det innebär. Den utredning som ligger till grund för riksdagsbeslutet är urgammal, den påbörjades i mitten av 1990-talet och det senaste som gjordes med den var 2002. Förutsättningarna har ju förändrats sedan dess, säger Zetterström-Bäcke.

– Vi får inget svar på hur det gått till när prioriteten höjts och vi undrar även om riksdagen vet vad de beslutat i detalj i den här frågan. Från kommunens sida kommer såväl tjänstemän som politiker att försöka påverka den här frågan, det måste i varje fall göras nya studier kring vad det innebär med en omdragning, anser Gunilla Zetterström-Bäcke.

Annons