Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal verksamhet kan bli bolag

Ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden Pelle Persson (VH) vill att delar av nämnden verksamhet ska skötas i ett kommunalt bolag.

Annons

Nämnden har fattat beslut om att undersöka om delar av verksamheten kan läggas över i ett bolag. Det skulle till exempel kunna gälla vatten- och avloppsverksamheten.

– Kommunen har långa beslutsvägar. Jag vill göra det billigare och effektivare. Ett bolag har en styrelse som bestämmer och beslutsgången är snabbare och taxorna skulle inte bli dyrare. Om det blir som jag vill så får vi en styrelse som begriper vad vi håller på med och då blir det bra för kommunmedborgarna, säger Pelle Persson.

Han trycker hårt på att kommunen ska fokusera på den kommunala kärnverksamheten. Han menar att det även finns andra fördelar med att bolagisera kommunala verksamheter.

– Då kan bolaget även lägga anbud på verksamheter utanför kommunens gränser. Det tror jag skulle vara utvecklande för Härjedalen.

Läser man underlaget till nämnden är det lätt att få intrycket att orsaken till bolagiseringen är att ta bort möjligheten för medborgarna att överklaga kommunens beslut:

Ett beslut i ett kommunalt företag kan inte överklagas genom genomlaglighetsprövning" står det i nämndhandlingen. Är inte det ett sätt att minska demokratin?

– Nej, men det tar bort den kommunala långbänken. Demokratin får medborgarna utöva när det är val, säger Pelle Persson.

Vems idé är det att bolagisera?

– Jag ska inte frånsäga mig ansvaret, replikerar Pelle Persson, men vi är många som har resonerat om kring det.

Samhällsbyggnadsnämnden har beslutat att utreda om verksamheterna kan bedrivas i ett kommunalt bolag. Nu ska kommunstyrelsen besluta om det ska utredas.

Oppositionsrådet Victor Ericson (M) tycker att förslaget är intressant men föreslår en annan lösning för att effektivisera och minska kostnaderna.

– Vi tittar gärna på andra former för kommunala verksamheter men ett kommunalt bolag är inte den bästa lösningen. Entreprenad är ett betydligt bättre alternativ som ger jobb lokalt. Bäst vore att låta de lokala företagen utmana kommunens verksamheter. Jag tror inte att kommunen är bäst på allt utan att det finns företag som kan göra det mesta bättre.

Victor Ericsson vill höja ett varnande finger för att insyn och inflytande kan gå förlorat i ett kommunalt bolag.

– Risken att medborgarna och pressen förlorar insyn är uppenbar, säger han.

Annons