Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen och kyrkan erbjuder stöd efter brand

/
  • Rober Ideborg är diakon och ansvarig för kommunens krisgrupp, Posom-gruppen.

En ung kvinna befaras ha omkommit i den brand som bröt ut tidigt på lördag morgon i centrala Sveg.
Under lördagen sökte sig många ungdomar till församlingshemmet där både kommunen och Svenska kyrkan ställde upp med krishantering.

Annons

– Vi har haft cirka 50-60 personer här som fått stödsamtal. Mest ungdomar och en del vuxna, säger Roger Ideborg, ansvarig för kommunens krishantering i Posom-gruppen.

Kommunens krisgrupp samlades först på äldreboendet Senioren, bara ett stenkast från brandplatsen, där en ung kvinna befaras ha omkommit i en husbrand på lördagsmorgonen. Åtta personer tog sig ut ur det totalförstörda huset men en kvinna saknas och enligt polisen befaras hon ha omkommit. Fem personer fördes till sjukhus.

– De som inte fördes till sjukhus tar vi hand om och erbjuder stödsamtal, säger Roger Ideborg.

– Vi pratar även med de som var först på platsen och hjälpte till. Och så försöker vi spåra upp alla som bor i husen runt omkring för att kolla hur de mår.

Under dagen flyttade sedan Posom-gruppen sitt arbete till församlingshemmet där även Svenska kyrkan erbjöd stödsamtal och omvårdnad. Präst och sjuksyster fanns på plats.

Posom står för psykiskt- och socialt omhändertagande och är en nationell organisation med krisgrupper flera av landets kommuner, däribland i Härjedalen.

– Vi har kallat in fem stödpersoner, två präster och en diakon som är beredda att ge stödsamtal åt de som behöver, säger Roger Ideborg.

Även de som mår dåligt över det som hänt men inte har någon koppling till själva branden?

– Alla är välkomna. Och vi har öppet även på kvällen (lördag), säger Roger Ideborg.

Telefonnumret till Posom-gruppen är 0680-17401

Annons