Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen ratar Pärras potatis

Det blir ingen lokal potatis på skolor och ålderdomshem i Härjedalen kommande år. Potatisodlare Pärra Jönsson i Byvallen lämnande ett anbud men åkte ur tidigt i upphandlingsprocessen.
– Det känns bedrövligt, säger han.

Det frasar under fötterna och kylan kryper igenom täckjackan, i Byvallen utanför Sveg, där Pärra Jönsson har sina potatisodlingar i Härjedalen. I år tog han upp drygt 160 ton vilket är mer än vanligt. Delvis berodde det på att det var en riktig potatissommar, varm och med fukt som blev kvar i jorden. Men också på att han var rätt säker på att han skulle få sälja drygt 30 ton till Härjedalens kommun under nästa år.

– Jag fick väldigt positiva signaler, både från tjänstemän och politiker på kommunen. Jag hade också kontakt med upphandlingskontoret i Östersund och med LRF och känslan var att nu finns det möjlighet att komma in och vinna en upphandling, säger Pärra.

Inför årets stora kommunala livsmedelsupphandling i Jämtland/Härjedalen, som gäller fram till våren 2017 och är värd totalt 80 miljoner kronor, bröts underlaget ner i mindre produktgrupper och även i mindre geografiska områden än hela länet. I Härjedalen var det till exempel möjligt att lägga ett anbud på försäljning av endast potatis till den östra delen av kommunen, Sveg, Lillhärdal och Ytterhogdal, vilket Pärra Jönsson gjorde.

– Det var just för att göra det möjligt för mindre och medelstora företag att lämna anbud, säger Margaretha Fastesson, strategisk upphandlare på det gemensamma upphandlingskontoret för alla länets kommuner i Östersund.

Men kravet från Härjedalens kommun var att leverantören också skulle kunna erbjuda flera olika sorters potatis, däribland ekologisk.

– Det står i kommunens måltidspolicy, att vi ska jobba mot att få mer ekologisk mat i kommunen, säger Eva Tholin, kostchef i Härjedalen.

Får ni leveranser av ekologisk potatis i dag?

– Ja, det får vi. Hur stor andel kan jag inte svara på, säger hon.

Samma måltidspolicy, som antogs av politikerna i kommunstyrelsen våren 2013, innehåller en skrivning om att öka andelen lokalt producerade livsmedel i kommunens verksamhet.

Kravet på ekologisk potatis gjorde att Pärra Jönssons anbud ströks tidigt i processen. Han odlar konventionellt.

– Det finns inte tillräckligt med koskit att få tag på i Härjedalen. Jag kör med konstgödsel, säger han.

I stället blev det en stor grossist från Umeå som vann i stort sett all upphandling av livsmedel till alla kommuner i länet. Det enda lokala företaget blev Brödcentralen i Östersund som får leverera färskt fikabröd till Krokom, Ragunda, Åre och Östersund.

– Jag tycker att kommunen borde kunna ställa upp kriterier så att det blir verkligen blir möjligt för lokala producenter att leverera. Att det inte ska gå att leverera lokal potatis till skolor och äldreboenden i kommunen? säger Perra Jönsson.

Kan du inte sälja din potatis till grossisten? Då blir det ju lokalt ändå?

– Det blir helt andra priser. Och om grossisten sedan slutar köpa min potatis då har jag tappat mina lokala kunder. Mitt syfte är att kunna odla och sälja potatis här i Härjedalen, det är där mitt hjärta ligger.