Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen röjer bara vägen – Dollarstore tar kostnad för parkering i Sveg själv: ”Utgick från att kommunen betalade”

Härjedalens kommun betalar inte för snöröjningen av Dollarstores parkering i Sveg, det står nu klart efter att kommunens tjänstemän grävt ner sig i frågan.
– Vi har lagt en hel del tid på detta, som jag egentligen vill kalla en struntfråga. Vi har ju redan bestämt att sluta med röjningen, säger Lars-Olof Mattsson (M), ordförande i tillväxtutskottet.

Frågan väcktes av Bengt Arne ”Baben” Persson, Liberal politiker i samhällsbyggnadsutskottet, om varför kommunen stod för snöröjningen av Dollarstores parkering och hur mycket den kostade, när andra företag i Sveg får ta kostnaden själva för att röja sina parkeringar. Nu visar det sig att frågan bygger på ett felaktigt antagande, eftersom Dollarstore betalar röjningen av sin parkering själv.

Det som kommunen betalar är röjningen av Parkgatan, den gata som går förbi Dollarstore och som är blockerad mot Sandvägen.

– När vi började titta på det här så utgick vi också från att kommunen betalar snöröjningen för hela parkeringen, säger Lars-Olof Mattsson, moderat ordförande i tillväxtutskottet, som den första april bytte namn från samhällsbyggnadsutskottet och fick ett större ansvar.

Summan som räknades fram var att kommunen betalat ungefär 6000 kronor per år för plogningen sedan Dollarstore etablerade sig i Sveg. En summa som ifrågasattes av bland andra Bengt Arne Persson, som alldeles för låg, jämfört med vad andra företag betalar för att röja sina parkeringar.

– Jag vet att det kostar mellan 80 000 och 100 000 kronor per år att sköta parkeringen vid Ica och vad jag kan se är den inte större, sa Bengt Arne ”Baben” Persson till tidningen.

– Vi såg ju också att summan var orimligt låg, säger Lars-Olof Mattsson som berättar att han gav i uppdrag åt sina tjänstemän att gräva vidare i frågan. Och häromdagen stod det klart att kommunen endast betalat för röjningen av själva Parkgatan.

Hur kommer det sig att ni inte hade koll på detta från början?

– Vi har haft en hög arbetsbelastning de senaste veckorna och har också en del sjukskrivningar. Till det kommer också corona och allt merjobb som den krisen ger oss, samt arbetet som vi är inne i att lämna ifrån oss skötseln av enskilda vägar. Sedan tycker jag också att tidningen kanske borde kolla sina källor bättre. Det hade räckt med ett samtal till Dollarstore för att få reda på vad som gäller, säger Lars Olof Mattsson.

Sedan tidigare är det bestämt att kommunen ska upphöra med röjningen av Parkgatan, i den del som går förbi Dollarstore och fram till blockeringen mot Sandvägen.

– Vi har lagt en hel del tid på detta, som jag egentligen vill kalla en struntfråga. Vi har ju redan bestämt att sluta med röjningen, säger Lars-Olof Mattsson.

Diskussionen kring snöröjningen har väckt frågan hur om det nu blir med kommunens röjning av Parkgatan österut, förbi de övriga företag som också har stora parkeringar och planer i anslutning till vägen. Det är i dagsläget oklart.

– Det blir ju lite konstigt om vi lämnar en del av gatan och sedan fortsätter snöröja resten. Vi måste se över detta och försöka hitta en rimlig lösning för de företag som finns efter vägen, säger Lars-Olof Mattsson.