Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen säljer turistanläggning för 27 miljoner

/

Ett extrainsatt fullmäktige fattade i måndags enhälligt beslutet att sälja Härjedalens turistanläggningar till en privat entreprenör för 27 miljoner kronor.
– En bra affär, säger vd och styrelseordförande Per Einar Persson.

Annons

Det handlar om 36 lägenheter i Björnrike och tomtområden med detaljplan för max 90 lägenheter, samt en ägarandel på 20 procent i Björnrike linbana AB - bolaget som driver sexstolsliften i skidanläggningen. Alltihopa för i runda slängar 27 miljoner kronor.

Per Einar Persson ser två huvudskäl till varför han tycker en försäljning av bolaget är helt rätt just nu.

– Dels är det helt rätt tid att sälja nu och kommunen får ut det värde som bolaget faktiskt har. Dels får vi in en aktör som verkar i turistbranschen och kan utveckla och förädla de tillgångar som finns i bolaget, säger han.

Köparen är bolaget Björkfjärden byggproduktion AB som sedan tidigare har anläggningar bland annat i Åre och på Gotland.

– Vi är engagerade i turistbranschen och har beslutat oss för att gå vidare på skidanläggningar som växer. Och vi tror väldigt mycket på de orter där Skistar investerar. De är duktiga på att analysera var skidsporten ökar, säger Sven Secher, vd för bolaget.

Planen är att förvalta de lägenheter som redan finns och, om allt går i lås, bygga ett helt nytt timmerhusområde på de inköpta tomterna. Ett tjugotal nya bostadsrätthus, byggstart tidigast efter vintersäsongen.

– En bidragande orsak till att vi vågar investera i Härjedalen är också att kommunen faktiskt säger att turism är en huvudnäring och att man vill underlätta för turistföretagare, säger Sven Secher som får beskedet om att försäljningen gått igenom från tidningen.

Den första oktober tar bolaget över Härjedalen turistanläggningar AB. HTAB bildades redan 1966 av dåvarande Hede kommun och syftet var att hjälpa turismen komma i gång i Hede/Vemdalen området.

På fullmäktige ställdes frågan om vad de 27 miljonerna nu ska användas till men svaret på den frågan måste kommunledningen återkomma till.

Anders Häggkvist från Centern hade dock sin uppfattning klar.

– Jag yrkar bifall till förslaget och vill att behållningen behålls i Hede/Vemdalen området, sa han på fullmäktige.

Annons