Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunstyrelsen i Härjedalen avgår

Hela kommunstyrelsen i Härjedalen avgår efter att kommunstyrelsen och socialnämnden inte beviljats ansvarsfrihet för 2015 års verksamhet.

Annons

LÄS MER: "Åtgärder inte tillräckliga"

Gunilla Zetterström Bäcke (S) lämnar in beskedet om att hon avsäger sig uppdraget som kommunalråd.

Det var i samband med ärende 37 på kommunfullmäktiges dagordning på måndagseftermiddagen, revisionsberättelsen för 2015, som Moderaternas oppositionsråd i Härjedalen, Victor Ericsson, begärde ordet.

– Jag håller med om ganska mycket i revisionsberättelsen, men inte allt, sa han och gjorde genast fullmäktigemötet mer dramatiskt än vad det i regel brukar vara.

Förslaget från kommunens revisorer var att bevilja ansvarsfrihet för kommunens verksamhet 2015. Kommunen uppfyllde kommunallagens krav om en budget i balans. I stort. Men socialnämnden, vars budget legat på minus flera år i rad, fick kritik för att inte lyckas nå upp till de ekonomiska målen.

Revisorerna menade att "omfattande åtgärder behövs" för att anpassa verksamheten till de ekonomiska ramarna på sikt.

– Det räcker inte, mer måste till, även från kommunstyrelsen, sa Victor Ericsson från talarstolen och yrkade på att vare sig kommunstyrelsen, där han själv sitter, eller socialnämnden skulle beviljas ansvarsfrihet.

En efter en gick därefter företrädare från Allianspartierna Centern och Liberalerna, samt Härjedalspariet, Vox Humana och Sverigedemokraterna upp i talarstolen och stöttade Moderaternas yrkande. Även den politiske vilden Billy Anklew, som tidigare fått sparken från Moderaterna, stöttade yrkandet.

Församlingen ajournerade sig i tio minuter. Därefter kom en sammanbiten skara Socialdemokratern och Vänsterpartister in i stora salen på Församlingshemmet i Hede, där fullmäktige hölls, och avsade sig sina politiska uppdrag en efter en. Det gjorde även företrädarna för de andra partierna som sitter i kommunstyrelsen och socialnämnden.

Inom kort väntas de folkvalda bli sammankallade till ett extra kommunfullmäktige, där en ny kommunstyrelse ska väljas. Med stor sannolikhet då med en majoritet bestående av Allianspartierna med stöd från de andra partierna utom Socialdemokrater och Vänsterpartister som får sitta i opposition framöver.

Annons