Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt Lindström hedrades i Storsjö

2015 skulle en av sveriges främsta konstnärer, Bengt Lindström, ha fyllt 90 år. Det var något som inte uppmärksammades nog tyckte Marie Jonsson och Ingrid Ronkainen i Storsjö och i helgen anordnades därför en hyllning till Bengt Lindström på hemorten.

Annons

Välkomstskylten med Bengt Lindströms porträtt är målad av Marie Jonsson.

Bengt Lindström föddes och bodde i Storsjö som barn. Hans pappa var lärare på skolan och Bengt bodde här till han var tio år gammal. Under sitt liv återvände han många gånger till bygden för att hitta lugn och ladda på med inspiration innan han dog 2008 efter följderna av en stroke fem år tidigare. I helgen återvände han ändå igen.

Väggarna på bygdegården i Storsjö var fyllda med Bengt Lindströms verk när man firade konstnärens 91-årsdag på lördagen. Inlånade litografier och originalverk fanns på plats tillsammans med Bengt Lindströms personliga färgblandningar som lånats in för att alla skulle kunna pröva på att måla som storsjösonen. "Bli konstnär för en dag" var temat och resultatet blev en stor sam-målning som nu ska pryda en av väggarna på bygdegården.

– Det var åtminstone 30 personer som hjälpte till att måla den, berättar Marie Jonsson som är en av de som roddat ihop den här helgen när vi står på scenen och tittar på verket som ligger på tork. Bland annat bidrog kulturchefen i Bergs kommun och prästen i Storsjö utöver hon själv.

Marie Jonsson framför det samlade verket målat med Bengt Lindströms färger.

Lördagen gästades även av Bengt Lindströms gode vän och ramare Curt Aspelin som hade med sig vykort, böcker och diverse annat till förmån för bygden och den stora helgen. 2014 skrev Aspelin en bok om sin vän och tvisterna kring hans arv som följde hans död och dessa är något som även påverkar framtida utställningar med hans verk.

– Nu blir det en bodelning på dessa tavlor så de kommer bli svårare att få ihop en utställning som denna i framtiden, men det här är något vi vill ha återkommande - helst varje år, säger Marie.

Serien Riddar Blåskäggs sju hustrur på nedre raden tillhör Marie Jonssons favoriter på utställningen.

Att anordna en konsthelg som detta är helt nytt för Storsjö och det har tagits emot väl. Totalt uppskattar Marie Jonsson att 100-150 personer varit här, de flesta med anknytning till byn. Marie och hennes kompanjon Ingrid Ronkainen är båda konstintresserade och målar själva. När ett års arbete att få ihop den här dagen äntligen kunde få betala sig var det en stor lättnad som gett mycket ny inspiration.

– Just nu njuter jag bara av all den positiva energin man fått från de här dagarna. Speciellt lördagen kändes som lön för mödan, menar Marie som dock inte vet hur hon ska gå vidare med en liknande dag i framtiden än.

Marie Jonsson lät sina barn måla tavlor i Bengt Lindströms anda vilket sedan användes som marknadsföringsmaterial. Från vänster Kelan, Cecilia, Olle och Filip.

Annons