Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjällmuseet visar lokala foton från förr

Tiderna förändras. Fjällen tillhör de områden som ändrats mest i dessa trakter de senaste 100-150 åren och på Fjällmuseet i Funäsdalen invigdes i lördags en ny utställning som visar hur området kring Funäsdalen såg ut före och under industrialiseringen med 55 noga utvalda fotografier från den här tiden.

Annons

Ett 50-tal gäster kom till vernissaget som invigde Fjällmuseets nya utställning. Museichefen Ola Hanneryd öppnade utställningen med att berätta hur han dagligen ser samma vyer som på fotografierna men att innehållet i övrigt känns väldigt främmande mot det han ser när han åker förbi platserna på väg till jobbet.

Ett 50-tal gäster kom till Vernissaget

Det ligger en hel del i de orden. För 100-150 år sedan hade området kring Funäsdalen mycket av en fäbodvallskultur utan moderniteter som rinnande vatten, elektricitet och telefon. Med industrialismen kom fotografer som började dokumentera platsen och med dem följde både amatörfotografer och utveckling. I dag finns en stor databas med fotografier från vilken 55 noga utvalda bilder tar oss tillbaka genom tiden. De senaste fotografierna i utställningn kommer från drygt 50 år tillbaka och det mesta kommer från lokala fotoalbum.

– Merparten är ögonblicksbilder som till skillnad från reklamannonser och vykort inte försökt romantisera området eller tiden. Folket är där och gör det de gjorde. Med våra ögon kan vissa bilder verka ganska otänkbara men på den tiden var det helt naturligt, säger Ola Hanneryd och ger exempel på ett foto med 100-åriga Kalls-Kari Myhr i ett hus där golvet är fyllt av löv för att det skulle lukta bättre och ett annat med två barn som ska ut och arbeta på gården.

– Ska man hårddra det handlar det ju om barnarbete för det här var ju inte att hjälpa till lite på gården - det var hårt arbete. Det hade varit olagligt i dag.

Ola Hanneryd visar en bild på Kalls-Kari Myhr i ett hus med golvet fyllt av löv - av hygieniska skäl

Ola menar att utställningens poäng är att ge platsen perspektiv. Hur tiden inte bara förändrar teknik och mode utan människor och kulturen likväl. Lägger vi dagens värderingar på det som syns i fotografierna kan de te sig ytterst märkliga men tiderna var annorlunda då.

– Människor anpassar sig till den nya världen. Det gamla levde länge kvar hos den äldre generationen, precis som det är i dag. Man lever alltid i en övergångsperiod. I den här tiden var turismen en viktig del för industrialiseringen och många sökte sig hit för att komma ifrån den utan att inse att det de gjorde var att ta utvecklingen med sig, berättar Ola.

Ola diskuterar synen på barnarbete med en av besökarna. Fotot på bilden kan tyckas söt med tvåunga pojkar men Ola menar att med dagens synsätt handlar det de facto om barnarbete.

Utställningen har kommit till av ett samarbete mellan Fjällmuseet och Härjedalens fornminnesförenings projekt Gård och Säter Arkivet, GOSA. Projektledare har varit fotografen Lasse Johansson som i och med den nya utställningen också öppnade en egen utställning i museets caféteria.

– Det är i första hand blommor och det mesta är fotograferat här i närheten. Jag jobbar också gärna med bilderna i datorn för att förstärka känslan, berättar Lasse som dock poängterar att han i första hand vill göra bilderna mer intressanta - inte annorlunda.

Lasse Johansson i cafeterian på Fjällmuseet där hans bilder finns upphängda längst väggarna

Lasses utställning innehåller 40 fotografier och gränsar ibland till fotokonst. I kontrast till de gamla fotona är bilderna nästan en kulturkrock men det är precis det Lasse själv också konstaterar att fotografering oftast är.

– Det är väldigt stor skillnad på fotografer och fotografier, säger han och som en av de som jobbar med GOSAs bildsamling har han förstås sett en hel del vid det här laget.

Fotoutställningen pågår fram till sista september.

Utställningen inkluderar även en del rekvisita och fotografier på de fotografer vars bilder finns upphängda på väggarna

En av utställningens bilder, Kjell Larssons bild som fått namnet Fårskallar

Annons