Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kameran och naturen får mig att känna mig berikad"

/
  • Naturfotokonstnären Mats Ricklund bjuder på en inspirerande naturupplevelse.
  • Mats Ricklunds utställning på Fjällmuseet i Funäsdalen pågår fram till 30 april.
  • Tavlan Kristalltråd är en suggestiv lek med linjer, skärpa och oskärpa.
  • Aquavackert är den blyga svampen som gömmer sig i vattenpärlor.
  • Aquarell visar på Ricklunds leklust, där han kombinerar rörelsen i vattnet, med att röra kameran när han fotograferar.

På Fjällmuseet i Funäsdalen hänger en spännande fotoutställning. Det är naturfotografen Mats Ricklund som nu har sin första riktigt stora utställning på hemmaplan.
–Jag fascineras av det abstrakta i naturen och leker gärna med skärpa och oskärpa, säger fotografen.

Annons

Mats Ricklund bjuder in till ett spännande äventyr i naturen, där betraktaren får använda fantasi och kreativitet tillsammans med honom. En helt ny värld öppnar sig, där vi inspireras att upptäcka fantasifulla figurer och mystiska väsen som naturen har gömt i många av hans fotografier. De abstrakta mönstren lurar betraktaren att tro att det lilla i motivet i verkligheten är stort. Mats fascineras av vatten, färger, former, kontraster och stämning när han söker motiven i naturen, och tycker att det är kul att leka och testa sig fram. Han tänker på ljuset och kanske ser en sak vid fotograferingstillfället, sedan dyker något annat upp när bilden bearbetas i datorn.

– När jag skall presentera fotografiet som tavla kanske inte uttrycket när jag efterbehandlar bilden blir det samma som det var vid fotograferingstillfället, säger han.

Tavlan av Guldlock blir plötsligt en räv. Koalan som gömmer sig bakom allt det gröna, är kanske en hund? Smyckeskrinet med alla glaspärlor, är en blyg svamp som draperats i kulformade vattendroppar. Och i de döda träden gömmer sig ansikten. Det är kanske vackra väsen eller motbjudande monster. Fotografierna är tagna under de femton senaste åren, då Mats Ricklund gick över till att fotografera digitalt. Nästan all naturkonst är från Härjedalen.

– Att ha med sig kameran i naturen och få med sig någonting hem, och göra saker som andra kan få behållning av är väldigt inspirerande, säger Mats Ricklund som är en uppskattad arrangör av den årliga fotoveckan i Bruksvallarna.

I tisdags höll Mats Ricklund vernissage för utställningen "Med mina ögon sett - fotografiska naturtolkningar". Då presenterade även Ingemar Lind sin utställning om fjällräven som också finns på fjällmuseet nu.

Annons