Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsthelg i Funäsdalen firar tio år

Under två helger visar Funäsdalens konstnärer upp sig med öppna gallerier och fritt inträde till sin konst. Det är tionde året man gör detta och intresset på den första av de två helgerna som konstnärerna tillgängliggjort sina verk var stort.

Annons

Gunilla Ellis berättar mer om några av av tavlorna på väggen. Hon hade fullt upp hela helgen

– Jag hade folk här hela dagen igår, förklarar Gunilla Ellis på söndagen samtidigt som hon hjälper de många som hittat hit även denna dag. Hon var med och drog igång konsthelgerna för tio år sedan.

Utöver måleri i olika former från Elvi Söderhielm, Bengt Ellis, Folke Ricklund, Magdalena Brunzell och Kristian Talvik kan man se fotografier av Mats Ricklund, träreliefer av Thord Vaktnäs samt textil av Gunn Jonasson Shabetai och Gunilla Ellis.

– Konceptet fungerar väl. Folk kommer gärna och är positiva till vad de får se. Det blir som en helg utan att folk känner att de måste köpa något bara för de går in och en del åker hit just denna helg bara för att få ta del av detta, berättar Gunilla Ellis vars galleri i huvudsak utgörs av bortgångne maken Bengt Ellis målningar men också hennes egna filtar, brodderier och tygmönster.

Magdalena Brunzell hade bland annat en flera meter lång fjällmålning som var svår att missa

Ett stenkast från Elliseum har Kristian Talvik och Magdalena Brunzell hyrt in sig i helikopterhuset och förvandlat plåtgaraget till ett litet galleri med hjälp av Magdalena Brunzells partner MiQ som är van att bygga upp utställningar.

– Det var lite utmanande att få till det här och tog två och en halv dag men den svarta teatertygen fick fram tavlorna samtidigt som det dämpade ekot rätt bra, konstaterar MiQ som nästa helg även kommer presentera en film om Magdalena Brunzells målande.

Bredden på de verk Magdalena Brunzell visar upp är imponerande. Allt ifrån enkla skisser till gigantiska oljemålningar samt verk målade på gamla fotografier och kasettband gör hennes del av den här konsthelgen till en av de mest levande.

– Jag har ju inget eget galleri så konsthelgen är kul för då kan man visa upp sig. Oftast går det lite tavlor i samband med det också men målet är inte att sälja utan att visa sina verk, säger Magdalena Brunzell.

Kristian Talvik visar upp sina akvareller med motiv från trakten.

Kristian Talvik, som delar den tillfälliga utställningshallen i helikopterhuset, har rötterna i Funäsdalen och delar nu sin tid här med att vara på västkusten. Han har tagit med sig ett antal akvareller med anknytning till Funäsdalen.

– Jag gör bara akvareller nuförtiden eftersom jag gärna är ute i naturen och målar och det är ganska lätt att ha med sig. Men det är också något som går att variera sig väldigt mycket med, även om jag kanske målar ganska realistiskt för det mesta, konstaterar han.

På andra sidan byn visar Mats Ricklund upp sina fotografier och även några av hans fars målningar. Ricklund kommer efter konsthelgerna hålla sin årliga fotokurs uppe på fjällen runt Bruksvallarna. Konsthelgerna är en utmärkt chans att skapa lite intresse för kursen men också att få lite respons på sina verk.

– Det är tacksamt att jobba med just foto för det är något som alla håller på med på någon nivå. Alla har ju en kamera och tar ju bilder åtminstone någon gång så det går alltid att prata om det. Extra kul tycker jag att det är när ungdomar tycker till för de har så mycket intryck av allt omkring dem att det blir extra kul när de fastnar för något, berättar Mats som inte alltid vet exakt vad han ska få ur ett foto han tar förrän han har dem i datorn och hunnit studera detaljerna.

Mats Ricklund framför några av sina verk. Fåtöljen har hans pappa Folke tillverkat med egna målningar. Det är inte den enda målningen av honom i Ricklunds galleri

Alla konstnärerna har satt sin prägel på just sina utställningar och lockar med sina specifika erbjudanden. I helgen har du en ny chans att uppleva alla de fantastiska verken som de olika konstnärerna visar.

Annons