Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kronjuveler lyser upp ljushallen i oktober

/
  • Inger Agnar och Torgny Henriksson tittar på kommunens kronjuveler i Medborgarhuset i Sveg.
  • Lasse Lomander gillar konst. Här tittar han på Aina Lorin Löövs tovade dockor.
  • – Äntligen, säger kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke (till höger), det här har jag pratat om sedan jag satt i kulturnämnden. Här tillsammans med nuvarande ordförande i Nämnden för bildning, fritid och kultur Helena Larsson.
  • – Jag är stolt över det vi har att visa upp, sa Carina Nilsson, chef för Förvaltningen för bildning, fritid och kultur, när hon invigde vernissagen med kommunens kronjuveler. Och kom ihåg, när ni tittar på utställningen, att smaken är som baken, avslutade hon. Här flankeras hon av Patrik Byström och Mats Haldosén.

Kommunen visar upp sina kronjuveler i ljushallen i Medborgarhuset i Sveg under oktober. Det är ett 80-tal verk som visas upp sedan kommunen inventerat sina konstsamlingar.

Annons

Det finns akvareller, tovade dockor, oljemålningar, blyertsteckningar, tuschteckningar, textil och skulpturer.

– Jag har försökt att variera och ta fram olika typer av konst, säger Mats Haldosén, som gjort inventeringen och urvalet.

 Det som visas nu är ungefär tio procent av hela samlingen. Kommunen vill inte berätta vad den kan vara värd. på grund av stöldrisken.

 Inger Agnar tycker att konstutställningen är bra och intressant.

 – Det finns många duktiga konstnärer från Härjedalen, konstaterar hon.

 Många härjedalskonstnärer är representerade i utställningen: Ivan Lunnehed, Leif Korsman, Magdalena Brunzell, Gunilla Ellis, Bengt Ellis, Lars Widenfalk, Lars Nylund, Aina Lorin-Lööv, Ingrid Fladvad och Eric Westling.

 Vernissagebesökaren Lasse Lomander är riktigt nöjd med utställningen. Han arbetade tidigare vid kommunen.

 – Jag har varit med och köpt in många av dessa konstverk under min tid som kultursekreterare, konstaterar han.

 Efter utställningen ska många av konstverken tillbaka till byarna, till äldreboende, skolor och institutioner. En oljemålning av Eric Westling, som föreställer några gårdar i Herrö, hängde på brandstationen i Sveg. Efter utställningen kommer tavlan att hänga på skolan i Herrö.

Annons