Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När Greta Garbo kom till Härjedalen

En staty mitt i skogen som redan lett till skattjakt i det blinda.

Annons

Den finns inte utmarkerad på någon karta och ingen tycks veta var den står men efter tisdagens nyhet om en Greta Garbo-staty som lyfts ut i Härjedalsskogarna utanför Lillhärdal har många nyfikna redan börjat försöka leta rätt på statyn. Undertecknad deltog själv i den skattjakten.

Statyn har ett lugn över sig, inte bara för platsen den står på

Lillhärdalsskogen har ett eget Stockholm, dock något mindre än Sveriges huvudstad som Greta Garbo kommer ifrån. Här finns en jaktstuga och lite förråd - och sedan i tisdags en staty någonstans i skogen. Inga skyltar, inga spår och inga kordinater. Jag har fått en vag beskrivning - 200 meter in i skogen vid en parkeringsficka. Det finns minst 20 sådana fickor i trakterna kring Stockholm.

Hjärtat slår snabbare när jag får syn på henne genom snåren. Där sitter hon!

När jag väl ser statyn är det som att ha vunnit på jakpot. Timmar har jag farit runt över myrar och genom skogssnår men där är hon. Sittandes med blicken ut över en myr. Alldeles grå. Statue of Integrity kallas den, skapad av Jón Leifsson.

Ingen av de andra jag träffade i skogen denna dag återvände lika lyckliga som jag denna dag. Det gör att det kändes lite mer speciellt att ha fått vara där. Hur många som kommer gå vilse i skogarna på jakt efter statyn återstår att se.

Annons