Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontantlöst i Funäsdalen när bankomaten krånglar

En bankomat som inte fungerat ordentligt på flera dagar, gäster som inte kan betala sina rum och dessutom ska det ska hållas välgörenhetskonsert i kyrkan; ett tillfälle när det bara är kontakter som gäller. Så såg det ut i Funäsdalen i dag.

Annons

Under dagen lagades dock bankomaten och Peter Nilsson, alltiallo vid Tännäs-Ljusnedals församling, andades ut inför kvällens välgörenhetskonsert till förmån för världens flyktingar. 

– Vi hade börjat tänka i alternativa banor med inbetalningskort och lappar där folk skulle få skriva vad de tänkte skänka och sedan girera pengarna, säger han.

Han är glad över att bankomaten fungerar igen men påpekar att grundproblemet ligger i att det inte finns något bankkontor på orten.

– Jag undrar om beslutsfattarna var riktigt nyktra när det beslutade att lägga ner bankkontoret i Funäsdalen, det område i Härjedalen som enligt de senaste årens statistik har den bästa utvecklingen, säger Peter Nilsson.

Han berättar att församlingen kommer att byta bank så fort någon bank har etablerat sig på orten.

– Jag vet att det är många andra, både privatpersoner och företag,  som också funderar i samma banor. Men vi vill se banken på plats här innan vi agerar, säger Peter Nilsson.

De som jobbar i kassorna på Ica vittnar om att bankomaten i Funäsdalen har varit trasig sedan ungefär en vecka.

– Det är problematiskt. Gästerna får inte tag på kontanter. Vi försöker hjälpa så många vi kan men vi har inte obegränsat med växel, vi behöver ha kvar växel för att kunna ge tillbaka till de som handlar här, säger de kassörskor som TH pratat med.

Annika Hoversjö, som jobbar på Skohornet, är närmaste granne med bankomaten. Hon vittnar om förtvivlade turister som inte vet hur de ska få tag på pengar.

– Det är sju mil till närmsta bankomat. Det blir ju absurt att åka så långt. Jag undrar varför vi som bor här ska vara åsidosatta.

Swedbanks presschef Anna Sundblad hänvisar alla frågor om bankomater till bankomat AB som sköter bankomaterna.

– Johanna Holst, vid Bankomat AB:s pressavdelning, beklagar det inträffade och säger att bankomaten inte har varit ur funktion enligt hennes statistik utan har fungerat till och från under måndag och tisdag.

När det gäller helgen och förra veckan kan inte bankomat AB svara på om bankomaten fungerat eller ej och inte heller varför den har krånglat. De behöver en dag på sig att ta fram svaren. De kan inte heller kommentera avtalen om bankomaternas drift och hur snabbt uttagsautomaterna ska lagas.

Annons