Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kortfabriken i Hede stänger - tillverkningen flyttas till Motala

/

Sustainable Cards, som tillverkar betal- och nyckelkort av trä, lägger ner sin verksamhet i Hede och flyttar tillverkningen till en fabrik i Motala.
– Det är jättetråkigt, men det går inte längre, säger grundaren och operativa chefen Peo Åkesson.

Annons

Bolaget tog över tillverkningen av träkort i Hede för några år sedan och har bland annat sålt dem till amerikanska Starbucks, där de använts som betalkort för kaffe, samt till en rad olika sammanhang där de ersatt mer traditionsenliga platskort.

Läs mer: Stororder till Hedeföretag på fem miljoner

Omsättningen har växt stadigt sedan starten men bolaget har inte kunnat redovisa några vinster för verksamheten i Hede och nu stängs fabriken där. Två fast anställda och 4-5 timanställda berörs.

– Vi har legat på förluster mellan 3,5 till 5 miljoner per år ända sedan starten. Vi har dragit in runt 60 miljoner från aktieägare, långivare och även i annat stöd men nu går det inte längre. Aktieägarna vill ha resultat och då måste vi göra något, säger Peo Åkesson.

I grunden tror han på idén, som från början kommer från företaget Bengt Slöjdare i Hede, startat av Bengt Liljemark på 70-talet. Där tillverkades träkort som användes som nycklar på hotellkedjan Scandic och det amerikanska företaget Sustainable Cards köpte upp hela verksamheten. Nu flyttas tillverkningen till Motala, där det finns en fabrik med motsvarande utrustning.

– Vi kommer att köpa in tillverkning av dem när vi har ordrar. Hade vi fått loss några av de stora som vi jobbat med, som Ikea och HM, hade det sett helt annorlunda ut. Men nu väljer de flesta billiga plastkort i stället som tillverkas i Kina. Man vill inte betala den miljöpremie som det faktiskt är att använda våra träkort, säger Peo Åkesson.

Nu hoppas han att någon annan kan dra nytta av utrustningen i fabriken i Hede. Tryckpressen blir kvar tills vidare.

– Det är en jättefin maskin, det finns bara en sådan i hela Skandinavien, och den är utmärkt för att producera små upplagor. Jag hoppas att någon kan ta över så att det blir kvar en korttillverkning i Hede, säger Peo Åkesson.

Läs mer: En miljon kort från Hede till amerikanska Starbucks

Exakt när fabriken stänger är inte helt klart men troligtvis slår verksamheten igen i mitten av maj.

Annons