Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kosläpp i Ytterberg- en tradition som håller i sig

Årets kosläpp i Ytterberg lockade hundratals åskådare. Numera är det mer än bara ett kosläpp, hit kommer folk för att lyssna på musik, käka hamburgare, besöka företag som ställer ut - och så titta på korna förstås.

Annons

Glad kalv i det fria.  Kalvarna höll sig först inne  men när de väl hittade ut i solskenet blev det full fart.

– 400 var en siffra jag hörde, att det var så pass många som kom, säger Henrik Svensson, jord och skogsbonde i Ytterberg.

Kosläppet på våren har blivit något av en tradition i byn och intresset verkar bara bli större. I år fortsatte det koncept som kosläppet slog in på redan förra året, med musik, mat, lotteri och mässa, där flera loka företag passade på att visa upp sina produkter.

– Det är ju väldigt positiva och tycker det är kul att komma dit, och så får de sälja grejer också förstås, säger Henrik Svensson.

Varför tror du intresset för kosläppet har blivit så stort?

– Jag vet inte. Kanske är det trenden med närproducerat, folk gillar sånt och vill komma och titta.

40 kor och 30 kalvar, som stått inne sedan i oktober, släpptes ut i hagen i Ytterberg. Och viss märktes det att glädjen var stor över att få komma ut i det fria. Det spratt i benen på djuren till publikens förtjusning. Särskilt barnen verkade uppskatta evenemanget.

Nu väntar någon månads grönbete på hemmaplan innan det blir transport några mil upp till en fäbodvall. Henrik Svensson slår all mat till korna på ängarna i byn, men för att det ska räcka hela året måste kossorna beta på fäbodvallen under sommaren.

– Vi ska vara glada att det finns någon som fortfarande håller på, och som ser till att byn inte växer igen, sa Bengt Proos, som skötte snack och musik från scen i Ytterberg på lördagen.

Full fart ut i hagen.

Många passade på att mata kossorna innan de släpptes ut i hagen.
Lite buff blev det när maten skulle fördelas.

Hundratals slöt upp för att kolla kosläppet. Bengt Proos stod för sång och musik tillsammans med några av Svegs finest. Han var också konferencier och berättade om kosläppet.

Sötchock.

Knorr på svansen. Är det utsikten som gläder kanske?

Annons