Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krismöte om halkan i Härjedalen väcker stort intresse

/
  • Sven-Åke Jonasson, transportledare på Reaxcer, vill få till dialog mellan å ena sidan åkare och chaufförer i Härjedalen med omnejd, å andra sidan Trafikverket och dess entreprenör Peab, som har uppdraget att sköta halkbekämpningen i Härjedalen.

Halkiga vägar och obefintlig sandning har väckt ont blod hos många åkare och andra trafikanter i Härjedalen de senaste månaderna. Nu har Reaxcer ordnat möte med Trafikverket för att få till en dialog om halkbekämpningen.

Annons

– Det är ju många som hör av sig hit och är väldigt upprörda och tycker att halkbekämpningen på vägarna i Härjedalen inte alls fungerar. Vi kan ju inte göra så mycket åt det, men jag kände att vi behöver få till att möte med Trafikverket för att prata. Och de tyckte också det var en bra idé, säger Sven-Åke Jonasson på logistikföretaget Reaxcers kontor i Sveg.

I sin roll som transportledare har han ständiga kontakter med åkare både i och runt Härjedalen. De senaste månadernas ömsom kyla, ömsom tö har varit besvärliga ute på vägarna. En återkommande ishalka har fått mer än en lastbil att snurra runt eller köra av vägen. Och kritiken mot halkbekämpningen är inte nådig.

– Chaufförerna märker ju hur halt det är. Och man förstår ju att det inte är så roligt när man har 60 ton bakom ratten som dansar runt på vägarna.

Sven-Åke Jonsson hoppas nu på dialog med Trafikverket och PEAB som har uppdraget att sköta halkbekämpningen. Sven-Åke Jonasson betonar att kritiken inte kommer från honom, utan från alla de åkare han har kontakt med. Men idén om att bjuda in Trafikverket och Peab till ett möte med åkare och chaufförer är hans.

– Kanske kan vi åtminstone skapa lite förståelse för varandras arbetsuppgifter. Jag kan ju förstå att det är svårt för PEAB när det är ishalka och svårt att få sanden att ligga kvar på vägarna. Och sen har vi ju frågan om saltet. Varför saltas det inte på vägarna här? Kanske måste man börja med det om vädret ska se ut så här framöver, åtminstone vissa delar av vintern.

Hur ser intresset ut för mötet?

– Vi tänkte vara här på kontoret först men insåg snart att det skulle bli för trångt. Så vi har hyrt biografen på Folkets Hus i stället.

Mötet hålls på tisdag klockan 14:00 och är främst till för den tunga yrkestrafiken.

– Men om någon skulle ha vägarna förbi så låser vi inte dörren, säger Sven-Åke Jonasson.

Annons