Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritisk till sydligt regionfrieri och vägrar Stornorrland

/
  • – Något som är så viktigt för identiteten som regiontillhörighet och vem man samarbetar med måste medborgarna få vara med och besluta om. Sådant här ska komma underifrån och inte från Stockholm och dimpa ner i huvudet på oss, säger Stefan Hallgren, som vuxit upp i Härjedalen och numera bor på Frösön.

Härjedalsbördige samhällsdebattören Stefan Hallgren är kritisk till Härjedalens kommuns regionfrieri söderut. Samtidigt säger han obevekligt nej till Stornorrland och kräver att folket får säga sitt i regionfrågan. Han menar att Jämtland och Härjedalen har den modernaste regionen, något man inte bara ska kasta bort.

Annons

– Under de senaste tio åren har vi knådat ihop Jämtland och Härjedalen och efter många turer fått till Sveriges modernaste region. Vi har skapat administrativa förenklingar, pengabesparande samarbeten, skatteväxlingssystem och annat bra, säger samhällsdebattören Stefan Hallgren, som vuxit upp i Härjedalen.

Han ser ingen mening med att bryta upp den välfungerande Region Jämtland-Härjedalen för att inleda en ny process med en ny part.

Stefan Hallgren försöker lyssna in argumenten för en region med Dalarna och Gävleborg.

– Jag tror att det handlar om sjukvården och jag förstår att härjedalingarna är bekymrade över vårdsituationen men att söka sig söderut kan vara att kasta ut barnet med badvattnet. Det är bättre att kräva mer av vården i Jämtland och den region vi har.

Han funderar framåt och resonerar kring regionernas roll.

– Regiongränser kan dras om, huvudsaken är att regionerna inte blir för stora och att den demokratiska makten över närsamhället stannar lokalt.

När det gäller sjukvården är han för ökad privatisering.

– Nya närvården i Strömsund är en privat vårdgivare som, för samma skattepeng som landstinget drev en vårdcentral, har tre hälsocentraler med fasta läkare, hög service och som går med vinst. Så kan Härjedalen också få det, säger Stefan Hallgren.

Han anser att det är ett svag incitament att styra enbart på vården. Han vill väga in sociala, finansiella och ekonomiska kontakter, kulturella värden och jobbet att arbeta sig in i nya maktstrukturer.

Som liten vistades han tidvis i Lillhärdal. Där fick han höra att jämtarna inte brydde sig om härjedalingarna.

– Det är ju störtlöjligt att känna sig överkörda av jämtarna. Härjedalen är inte ekonomiskt nedprioriterat av Jämtland, snarare gullar jämtarna lite extra med Härjedalen för att det är en turistkommun.

Stefan Hallgrens erfarenheter är att det är Härjedalen som tackar nej till inviter om samarbeten i länet.

– Jämtland brukar stå där som den olycklige friaren som söker samarbete och alltid får ett nej på första frieriet.

Stefan Hallgren är emot Stornorrland. Han hänvisar till en Sifo-mätning som visar att endast 15 procent av invånarna i länet vill ha Stornorrland.

– Ingen i Jämtland vill ha det heller. Alla partier utom Socialdemokraterna och Miljöpartiet är emot Stornorrland. Indelningskommitténs förslag ska inte bli verklighet. Det är så dåligt och så dåligt berett och har så svagt stöd att det vore skamlig om det pressades igenom med det svaga politiska stöd det har.

Han vill ha en folkomröstning i regionfrågan men om det inte är görbart menar Stefan att det vore bra om den blir en tydlig valfråga 2018.

– Stornorrland ska inte bildas. Punkt.

Annons