Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Almdalen – en undangömd pärla

/
 • Randi Olofsson-Lund och Håkan Lund under den gamla almen i Almdalen.
 • SMHI har haft väderstation i Almdalen sedan 1963.
 • Skoterleden från Lakavattnet fram till Almdalen är flack, utom allra sista biten där det är en kort stigning upp till gården.
 • Solen gömmer sig bakom Erfjället i söder.
 • Håkan Lund och Randi Olofsson-Lund trivs bra i Almdalen och har än så länge inga planer på att lämna över gården till någon annan.  – Båda brinner för gården och att sköta den. Det finns säkert de som skulle göra det bättre eller annorlunda. Men vi gör det på vårt sätt, säger Håkan.
 • 34 bäddar med självhushåll och vedeldning har turistanläggningen i Almdalen att erbjuda. Grubbfjället heter fjället som tornar upp sig söder om gården.  ---  Mer från Till Fjälls:     Lokalt och ekologiskt på nytt mathak i skidbacken      Krönika: Det tar tid att bli fjällvan
 • Från Lakavattnet, där bilvägen slutar, är det drygt 9 kilometer till Almdalen.
 • I 11 år har det funnits solceller i Almdalen. En modernitet som gör att det nu finns el även efter klockan 22 på kvällarna.
 • För Randi och Håkan blir det inte så många längre semesterresor. Men i våras åkte de till Prag för att följa hockey-VM.

Annons

Den ihållande januarikylan har lossat lite på sitt stelfrusna grepp. Solen bryter igenom förmiddagsdiset och får vinterlandskapet i Lakavattnet att gnistra.

På parkeringen vid vägens slut möter jag ett par skoteråkare, men så fort jag börjar skida efter leden över sjön blir det tyst och folktomt. Trots att fjällägenheten i Almdalen inte ligger långt från civilisationen, så är turistströmmen dit ganska blygsam.

Knappt en mil är det från bilvägen till stugorna. Flackt, lättskidat, och senare på våren breda sladdade spår. Så här tidigt på säsongen får man nöja sig med skoterbredd.

Fjällägenheten ligger på Grubbfjällets sydsluttning, ovanför Djupvattnet och Erfjället i söder. Historien om gården är gammal. Kanske flyttade det hit folk redan på 1700-talet, på den tiden när folk blev skattebefriade för att bryta ny mark. Hattmakaregesäll Anders Sjödin från småland sägs vara en av de första som flyttade till Almdalen.

Långt senare, i början av 1900-talet, tvångsinlöstes Almdalen och blev det som i dag kallas för fjällägenhet. I dag finns endast 19 sådana kvar i länet, och färre ska det bli när staten planerar att sälja ut de flesta.

På en liten höjd, innan jag glider ned mot Djupvattnet, syns de röda husen. Gårdens hundar skäller när de upptäcker att en gäst är på ingång. Sista biten från sjön går brant uppför.

Randi Olofsson-Lund kommer ut på farstun och hälsar välkommen. Hon flyttade hit med sina föräldrar när hon var 4 år. Året var 1969. Hennes far drev taxiföretag och hennes mor butik, men det gick trögt. Så de tog hela familjen och gårdens djur från Lundsjön, mellan Föllinge och Krokom, till det ensliga Almdalen i Hotagens naturreservat.

Randi tog över gården 1990 och 2000 hittade hon Håkan Lund i Hälsingland, som hon lyckades locka att flytta upp.

En svampsoppa står på spisen i köket. Håkan har lagat.

– Han lagar maten och jag diskar, det är så vi fördelar arbetet, säger Randi.

Tillsammans driver de Almdalen, numera som ett STF-vandrarhem. Förutom turistverksamheten med 34 bäddar så har de en SMHI-väderstation som ska kollas tre gånger varje dag, och så gotlandsfåren som hjälper dem att hålla marken öppen.

– Vi vill gärna försöka återskapa den gamla gårdsbilden. Jag försökte först gå och röja själv men det var nästan som att det växte bakom ryggen på en när man gick. Så alternativen var att lägga ned det projektet eller att skaffa djur, säger Håkan.

Han jobbar även halvtid som naturbevakare, och både han och Randi är med i fjällräddningen.

Turisterna som hittar till Almdalen är skoteråkare, skidåkare, fiskare, vandrare och jägare. Och så är cyklisterna den senaste trenden.

– Turismen har förändrats. Förr hittade folk sitt ställe och så åkte man till det varje år, kanske både sommar och vinter. I dag vill folk se olika platser, vilket gör att vi måste vara mer aktiva med marknadsföringen, säger Håkan.

Den här dagen ska Randi och Håkan åka till Gäddede på några dagars fjällräddningskurs. De väntar på att de som ska ta hand om gården när de är borta ska komma. Med djuren och väderstationen så kan det aldrig vara tomt här. Så utflykterna för paret Lund blir inte allt för många.

– Vi har bra hjälp när det behövs, och i våras slog vi på stort och för första gången på tio år reste vi faktiskt iväg, säger Randi.

– Vi var till Prag på hockey-VM, säger Håkan.

Men någon lappsjuka lider de inte av, även om Håkan är lite rastlös.

– Jag gillar att det är lugnt och fridfullt här, och så är det ju en massa trevliga möten med de människor som kommer hit. Hade vi inte haft turister hade vi kanske gått och mulat ner oss, säger Randi och skrattar.

Att driva företag en mil från närmsta bilväg kräver både disciplin och planering.

– Man måste se till att saker blir gjorda, att man inte skjuter på saker till morgondagen, man vet ju inte hur vädret blir, säger Håkan.

Fjällgården ligger på drygt 600 meters höjd och ramas in av fjäll åt alla håll. Området är känt för att vara snösäkert, och även de år när det är dåligt i andra delar av Jämtland så brukar det finnas snö här.

– Nu är det 78 centimeter, säger Randi.

Väderstationen gör att hon alltid har stenkoll på nederbörden.

Nu i januari och februari är det ganska glest mellan besökarna i Almdalen, i mars och april ser det bättre ut och många gäster har redan bokat in sig.

– April och maj är ju en väldigt fin period här, så då hoppas vi få hit många skidåkare, säger Randi.

––––––

De sista fjällbönderna dokumenterade i bok

---

Mer från Till Fjälls:

Lokalt och ekologiskt på nytt mathak i skidbacken

Krönika: Det tar tid att bli fjällvan

NOLERVIK: Ansätten är fjället som blomstrar även på vintern

Fjöset på fjället blev familjen Öbergs trygghet

Så kör du säkert på fjället: "Barnen ska sitta bakom dig på skotern"

Annons