Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Bo Lundmark berättar om älgjakt på nolltid i Gröndalen

Årets älgjakt ger säkert upphov till många historier. Frågan är bara om någon överträffar den historia jag hörde vid mitten av 80-talet i Tänndalen. Det var hemma hos Arnold Francke i hans trivsamma timrade stuga.

Han mindes en älgjakt som knappt hann börja innan den var över! Vid den tiden var Francke gymnasielärare i språk i Stockholm. Han skulle som vanligt resa den långa vägen till Fjällnäs. Därefter återstod halvannan mil till fots för att nå Gröndalen. Det gällde att raska på för att hinna fram innan söndagskvällen blev för mörk.

I Gröndalen bodde hans vän och jaktkamrat, den legendariske konstnären Paulus Middagsfjäll. Intresset för språk och filosofi hade de gemensamt. Återseendet blev hjärtligt och Paulus lovade att väcka den trötte vandraren i arla morgonstunden. Francke ville inte gå miste om något under de tre dagar som då stod till buds för älgjakten.

Och nog blev han väckt, men inte som det var tänkt. Ett bösskott ekade och Francke satte sig yrvaken på sängkanten med fötterna på det kalla stugugolvet. Han tog ett par vingliga steg mot dörren, när det small för andra gången. Väl ute på bron kom nästa smäll och den tredje älgen segnade ner borta på täkten!

Paulus stod barfota i det morgonvåta gräset. Mästerskytten var endast iförd långkalsonger! Han hade smugit ut för att slå en morgondrill, när det visade sig att de tre älgarna stod på bekvämt skotthåll. Och bössan stod skjutklar i farstun. Därefter fanns ingen möjlighet att väcka den långväga jaktkamraten med sång och kaffe på sängen!

Plötsligt var älgjakten över. Ingen av jägarna hade fått på sig byxorna och den ena var knappt vaken!

Francke berättade att han kände enorm besvikelse och övervägde att gå ner till Fjällnäs så fort han klätt sig. Han stannade emellertid. Inte ett ord yttrades under måndagen. Även Paulus förstod att tiga var guld under dessa omständigheter. På tisdagen löstes tungornas band. Vänskapen klarade prövningen!

Paulus Middagsfjäll slutade sina dagar 1980. Hans vän och jaktkamrat Arnold Francke lade ner staven 1988.

Bo Lundmark