Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Ett power play i guldklass

/

Juniorkronorna har ett power play-spel som kan ta laget hela vägen till JVM-guld.

Annons

Matchen betydde allt för Schweiz som spelade för slutspel, men ingenting för Juniorkronorna som redan säkrat gruppsegern. Det märktes också i matchinledningen där det var schweizarna som tog initiativet. Sveriges JVM-stjärnor visade inte tillräcklig skärpa i passningsspelet, och stod för tvivelaktiga beslut i försvarsspelet. Efter ett misstag från den annars så duktige målvakten Linus Söderström blev det också 1-0 till Schweiz, bara drygt tre minuter in i den första perioden.

Tids nog kom ändå Sverige in i matchen igen, och det tack vare lagets dödliga power play. Ett redan bra power play-spel visade sig bli ännu bättre den här matchen.

Martin Hugl fick sätta sig på botbänken, och bara fem sekunder senare hade Juniorkronornas poängkung Adrian Kempe gjort sitt tredje mål för turneringen. Oerhört bra av Kempe, och oerhört viktigt för Juniorkronorna att power play-spelet fortsätter att klaffa.

I juniorkronornas andra power play, i den andra perioden, var det dags igen. Den här gången tog det sju sekunder, och totalt föll fyra av Sveriges fem mål i just power play.

Adrian Kempe gör sin bästa match för turneringen, och han har höjt sig i JVM där han spelar mer resolut än hemma i Modo. Kempe kommer verkligen till sin rätt på mindre rink där han kan utnyttja sin fart, och driva mot mål på ett annat sätt. I SHL blir det för mycket snirkelhockey, ala Nylander. Det behärskar inte Kempe.

En annan spelare som höjt sig avsevärt den här matchen är Oskar Lindblom. TRE mål för Lindblom i den andra perioden är imponerande. Han är het, och det behövs att många spelare levererar om Sverige ska ha chans på medalj i JVM. 5-1 mot Sverige visar ändå att det finns både bredd och spets i den här JVM-upplagan av Juniorkronorna.

Nu väntar Finland eller Tyskland för Sverige, och där ser jag gärna att Sverige slipper Finland - trots lagets usla turnering. När Sverige möter Finland är det alltid något speciellt, men inte bara för Sverige utan för Finland också. Våra grannar i öst har en tendens att ta fram sina bästa egenskaper mot just Sverige.

Än om det blir Finland eller Tyskland så är Juniorkronornas nyårshälsning i form av ett lysande power play något som lovar gott. Det är guldklass helt enkelt.

Annons