Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Fiskus-metoden inspirerar till nya nappatag

Att nöden är uppfinningarnas moder bekräftas alltjämt. Här är ett belägg från fisket i denna ljuva sommartid. Redan valet av exempel väcker kanske tvivel hos en och annan om sanningshalten. Då kan jag bara rekommendera den klentrogne att själv pröva ”uppfinningen”. Det lär undanröja alla tvivel!

Alltnog. Jag hade packat säcken på kvällen för att kunna ge mig iväg till älsklingstjärnen i arla morgonstunden. Huruvida någon fiskedröm om natten ställde till det vet jag inte. Men vid uppvaknandet hade den högra axeln låst sig. Jag kunde inte lyfta kastarmen över huvudet. Det var inte svårt att förutse hur misslyckat fisket skulle bli.

Ändå gav jag mig iväg på halvmilavandringen till tjärnen som ligger på kalfjället. Förhoppningen var att armen skulle börja fungera under den läkande sommarsolen. Men problemet kvarstod vid framkomsten. Inte heller kaffetåren åstadkom någon bättring. Däremot fick den de grå cellerna att komma i rörelse!

Jag hade ett par kvällar tidigare sett en tv-sänd idrottsgala, där den mästerlige Daniel Stål hivade iväg diskusen i flera 70-meterskast. Kunde ”piruetten” före utkastet fungera i mitt nödläge? Här vid tjärnen var ju inget i vägen. Inte ens den minsta fjällbjörk skulle hindra en svängom med kastspöet.

Det var paradisiskt vackert. Vid stranden lyste kabbelekan ikapp med renfanan. Ute på tjärnen både syntes och hördes öringens vak. Inte undra på att fiskenerven var på helspänn!

Det första diskusinspirerade kastet missade grovt och hamnade på en myr där hjortronen börjat knyta sig. Nästa försök träffade rätt element och eftersom ökade både längd och precision när jag släppte reven. Till slut närmade sig spinnaren Daniel Ståls kastlängder. Märkligt nog ökade öringarnas storlek med avståndet! Med tanke på axeln och fångsten som skulle bäras hem avslutade jag fiskafänget i förtid, nöjd och belåten.

Om någon fjällvandrare bevittnat min nya fiskemetod på håll hade ryktesspridningen säkert varit i full gång angående en snurrig fiskare i Härjedalsfjällen.

Med denna lilla berättelse om ”fiskus”-metoden har jag försökt stämma i bäcken och samtidigt visa att nöden är uppfinningarnas moder. Kanske har jag också inspirerat någon att ta nya nappatag!

PS. Axeln är nu helt återställd. Jag har ändå skaffat en diskus för att förbättra tekniken med Stål som förebild – om problemet skulle återkomma!

Bo Lundmark