Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Ingen Gud står bakom terrorism

Annons

Paris drabbades av flera terrorattacker, och fredagen den 13 november blev ett ödesmättat datum. Strax innan hade även Beirut i Libanon blivit utsatt för samma sak. Paris uppmärksammades myriader gånger mer, av förklarliga skäl. Människan har en förmåga att påverkas mest av det som är henne närmast.

Terrorismen tog ett järngrepp om en hel europeisk stad. Det var inte bara ett kafé, eller en biograf, eller en tidningsredaktion. En stor grupp människor hade kommit överens om att slå till från flera håll och offra sina liv för att sprida skräck i västvärlden. Händelserna i Paris gör att jag funderar på hur världen kommer att se ut i framtiden, men jag tänker inte vara rädd, och det är heller inte vad krönikan skall handla om.

Allahu Akbar – Gud är större. Orden skall ha skrikits i konsertlokalen Bataclan i Paris, samtidigt som man systematiskt sköt, laddade om och sköt igen. Varje gång grymheter genomförs i Guds namn, funderar jag en hel del över just Gud. Hur kommer det sig att man tar sig rätten att döda i Hans eller Hennes namn? Varför gömmer sig många bakom religionen för att göra så mycket ont? Det kan ju inte direkt vara tanken med mänskligheten…

Jag frågade min kompis prästen, som tror att den typen av religion grundar sig på makt kontra rädsla, skam och skuld:

All typ av fanatism är enormt destruktivt, eftersom det med fanatismen följer ett helt paket av omänsklighet. Människan är styrd av en ledare, eller är själv en ledare, som vet att han eller hon har rätt, och har patent på sanningen. Människan fråntas rätten, och till slut även förmågan att tänka själv. Människan gör allt för att blidka ledaren/Gud för att ha ryggen fri och för att slippa det straff (i detta liv eller efter den fysiska döden) som de blivit hjärntvättade till att frukta.

Jag tror att de gör det för att någon har tagit makten över deras hjärtan och hjärnor och sagt att de till exempel måste döda, våldta, spränga sig själv i luften, för att bevisa för sin Gud att de är hängivna.

I ALLA religioner finns den gyllene regeln: Allt vad du vill att människor skall göra för dig, skall du göra för dem. Det handlar alltså om att vara schysst, att visa kärlek och respekt. Ändå gör människor från flera religioner ofta precis tvärtom. I Guds namn. Och därmed missar de poängen totalt!

Muslimer världen över har fördömt terrordåden i Paris. Fanatiker finns inom i stort sett alla religioner. Men vi får inte glömma att de troende är många och fanatikerna är få. Och det är inte hatet som är det största hotet i världen, det är rädslan. Vi vanliga människor behöver inte vara rädda för varandra. Däremot behöver vi komma ihåg den gyllene regeln, och ge varandra mer kärlek än någonsin. Då vinner de goda, vare sig vi tror på Gud, eller Allah, eller någon annan, eller ingen alls.

Terrorism has no Religion - Terrorism har ingen religion.

Lisa Ahlstedt

Annons