Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Trots medaljmissen - var stolta Sverige

/

Det blev ingen medalj för Juniorkronorna, men det var det väl ingen som trodde inför turneringen heller?

Annons

Inför JVM var Sverige uträknat, och borträknat från medaljstriden. 95-kullen har inte riktigt levererat i tidigare turneringar. Att Sverige vann gruppen, besegrade Finland i kvartsfinalen och sedan inte riktigt räckte till mot Ryssland i semifinalen är en prestation som det här JVM-laget ska vara stolta över.

Att Sverige sedan inte orkade hela vägen, och såg slitna ut mot både Ryssland och Slovakien får vi ta. Det som jag däremot inte gillar är att Sverige genom hela turneringen haft problem med individuella misstag under matcherna. Det handlar om puckar som ges bort helt i onödan, och backar som går bort sig i sin iver att spela på kropp.

I bronsmatchen mot Slovakien fortsatte Sverige på den banan. Det dröjde bara två minuter och 43 sekunder innan Slovakien hade satt 1-0. Efter ett pucktapp fick David Oltes pucken i slottet, och tryckte dit ettan utan problem. Mindre än minuten senare kom nästa stora misstag, när Nylander-kedjan rusade på offensiv lämnades Mislav Roslandic helt fri med Linus Söderström i det svenska målet. Då stod det 2-0 till Slovakien som dessutom hade 6-0 i skott.

William Nylanders kedja hade precis som mot Ryssland stora problem mot Slovakien. Spelare som blir världsstjärnor vill vinna till varje pris. Det visade tyvärr inte William Nylander mot varken Ryssland eller Slovakien. Det kan bero på de högt ställda kraven på Nylander, både från supportrarna och den fanatiska publiken i Toronto. Det kan också helt enkelt bero på att Nylander, likt hela den svenska truppen börjar bli slitna - både psykiskt och fysiskt.

Det som ändå är stort med Nylander är att han när det såg som mörkast ut för Sverige levererar. Nylander gav svar på tal, efter klapp klapp-spel från Sveriges sida. Sebastian Aho hittade Axel Holmström på högerkanten som hittade Nylander framför målet, och reduceringen var ett faktum i den första perioden.

Innan den första perioden var slut hade Sverige också kvitterat matchen, trots att man för ovanlighetens skull inte utnyttjat ett fem mot tre-läge. Men det visade sig bli uppförsbacke igen för Juniorkronorna. Det stod 3-2 till Slovakien långt in i den tredje perioden, och det visade sig också att Sverige inte skulle komma närmare den här matchen.

Det blev ingen medalj för Sverige trots en massiv press i slutet av matchen. Slovakerna avgjorde matchen med 4-2 i öppen kasse. En svensk fjärdeplats får ändå anses vara godkänt, då den här årskullen aldrig tidigare presterat bättre.

Annons