Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älskad barnboksförfattaren Ulf Stark är död: "Han hade precis skrivit färdigt en bok"

Författaren Ulf Stark har avlidit efter en kort tids sjukdom, meddelar hans familj till Dagens Nyheter. Han blev 72 år gammal.
- Det är jättesorgligt, säger vännen och illustratören Mati Lepp.

Annons

Författaren Ulf Stark

Författaren diagnosticerades med cancer för två månader sedan och gick bort natten mot tisdagen.

– Själva händelseförloppet var väldigt snabbt. Han har befunnit sig på sjukhus och rehabiliteringshem och kom hem därifrån för tre veckor sedan. Vi hade bestämt att han skulle somna in här hemma i sin egen säng, säger hans fru Janina Orlov till DN.

Stark räknas som en av Sveriges främsta barn- och ungdomsförfattare. Han har skrivit böcker som "Kan du vissla Johanna?", "Min vän Percys magiska gymnastikskor" och "Min vän shejken i Stureby".

– Han höll på med nya projekt och hade precis skrivit färdigt en bok, säger Orlov till DN.

Illustratören Mati Lepp, som arbetat med Stark i flera böcker, känner stor sorg när han får beskedet.

– Det är jättesorgligt och det är svårt att hålla tillbaka tårarna, säger han till TT.

Lepp minns sitt första möte med Stark.

– Det var en enorm ära att få manuset av honom. "Fan Mati, vi måste göra något tillsammans", sade han. Han hade sin arbetslokal väldigt nära min och så gav han mig manuset till "Storebrorsan". Det passade mig så bra, eftersom jag var lillebrorsa.

Åsa Warnqvist, forskningsledare på Svenska barnboksinstitutet, framhåller Ulf Stark som oerhört betydelsefull.

– Han har betytt oerhört mycket för den svenska och internationella barn- och ungdomslitteraturen. Det är över ett halvt sekel sedan han debuterade, 1975. Det går nästan inte att sammanfatta allt han har gjort och hur mycket han har betytt.

IIlustratören Anna Höglund som arbetat med Ulf Stark i många år och tillsammans med honom gett ut bland andra Min syster är en ängel och deras första bok Jaguaren, är skakad över dödsbudet när TT når henne.

– Jag är lite tagen just nu. Det var alltid roligt att jobba med en författare som är så omsorgsfull med texten, och som förstår att en bilderbokstext är väldigt genomarbetad. Det märks att han började som poet.

Anna Höglund och Ulf Stark gav ut sin första gemensamma bok, Jaguaren, om en liten pojke som blir jaguar för en kväll. Samarbetet har sedan fortsatt.

– Då och då med jämna mellanrum jobbade vi tillsammans. Skuggbarnen var den senaste boken. Jag tyckte väldigt mycket om Ulf som person, det är i första hand som vän jag tänker på honom, en väldigt fin och rolig människa. Det blir ett väldigt stort hål efter honom.

Annons