Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatikern Edward Albee är död

/

Flerfaldigt Pulitzerprisbelönad och mannen bakom "Vem är rädd för Virginia Woolf?" – dramatikern och författaren Edward Albee är död.

Annons

Edward Albee avled på fredagen i sitt hem i Montauk, på Long Island utanför New York, efter en kortare tids sjukdom.Albee räknas till en av sin generations viktigaste dramatiker, och hans många intensiva, kontroversiella pjäser om ångest, desillusionering och död har gjort honom världsberömd.

Albee manusdebuterade med "The zoo story" 1958, en pjäs som hade premiär i Berlin och som senare spelades off-Broadway i New York. 1962 hade "Vem är rädd för Virginia Woolf?" premiär på Broadway.

Den spritindränkta pjäsen om ett akademikerpar som tävlar i att förödmjuka varandra väckte stor uppståndelse när den kom, blev en hit och har sedan spelats flitigt genom åren på teaterscener världen över.

Ingmar Bergman regisserade Europapremiären på Dramaten i Stockholm 1963 med Georg Rydeberg och Karin Kavli i huvudrollerna. Pjäsen blev även film 1966 med Elizabeth Taylor och Richard Burton i huvudrollerna – en film som belönades med fem Oscars.

Albee prisades med det prestigefulla Pulitzerpriset tre gånger, för "Balansgång", "Seascape" och "Tre långa kvinnor". Däremot fick han inte priset för "Vem är rädd för Virginia Woolf?", då den ansågs för kontroversiell. Han skrev också manuset till musikalen "Breakfast at Tiffany's", baserad på Truman Capotes roman med samma titel.

Edward Albee blev 88 år gammal.

Annons