Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fascism möter poesi och bildning på ny litteraturscen: "Det har vällt in idéer"

Det kommer att handla om fascism och Nya Tider. Men inte bara.
När Göteborgs litteraturhus nu presentar programmet för en parallell litteraturscen blir det också samtal om bildning, poesins kraft och att leva skrivande.

Annons

Poeten Jenny Tunedal vars nya diktsamling

Den högerextrema tidningen Nya Tiders medverkan på Bokmässan fick cirka 150 författare att protestera i ett upprop. Många har ställt in sin medverkan på mässan, bland andra namnkunniga författare som Sara Stridsberg, Klas Östergren, Peter Englund, Athena Farrokhzad och Johannes Anyuru.

Bara för att man inte deltar på bokmässan så betyder det inte att man lämnar walk over.

Ungefär ett 50-tal författare och journalister ska nu i stället uppträda på Göteborgs litteraturhus, som snabbt har satt samman ett eget program.

– Bara för att man inte deltar på bokmässan så betyder det inte att man lämnar walk over, säger litteraturhusets verksamhetsledare Sofia Gräsberg, som säger att det har "vällt in idéer och tankar" från olika håll.

Samtal, uppläsningar, sagoworkshops och debatter står på schemat, om allt från fascism till fake news och författaren som aktivist. Bokmässans bildningstema anas som en röd tråd, liksom de många försöken att analysera nazismen.

Författaren, dramatikern och Akademiledamoten Sara Stridsberg

Sara Stridsberg, Johannes Anyuru, filmaren Ahang Bashi och moderatorn Elisabeth Hjorth diskuterar skörhet, och varför den väcker rädsla. Agneta Pleijel och Susanne Brøgger pratar om bildning och frigörelse. Och Kristina Sandberg samtalar om varför miljöer byggda utifrån en folkbildningstanke är en så utvecklande plats för blivande författare.

– Författarna har engagerat sig jättemycket. De har fått gå in mer än vanligt i programläggningen, så brukar jag aldrig annars göra som arrangör. Men alla har fått gå lite utöver sina gränser, säger Sofia Gräsberg, som beskriver deras arbete som "en egen liten folkrörelse i miniformat".

Poeten och författaren Johannes Anyuru är aktuell med boken

Programmet är ännu inte helt spikat. Det ska uppdateras till den 29 augusti. Bland annat planerar man att lägga in ett seminarium om vad debatten har inneburit för författarna. Särskilt i Finland har stämningen varit upprörd, påpekar Sofia Gräsberg.

– Det har funnits en slitning i författarkollektivet kring vilka strategier man väljer. Vi vill vara konstruktiva kring det, för det är synd att slitningen har uppstått.

Mest hoppas hon på att programmet ska signalera all den kraft och energi hon nu har mött.

Elin Swedenmark/TT

Annons