Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författarförbund vill inte ha läslov

/
  • Satsa pengarna på skolbiblioteken i stället för på läslov. Det skriver Gunnar Ardelius, ordförande för Sveriges författarförbund på DN Debatt.

Regeringens förslag om att satsa fem miljoner kronor på läsfrämjande aktiviteter för att göra om höstlovet till ett "läslov" får tumme ned av Sveriges författarförbund.

Annons

Gunnar Ardelius, ordförande för Sveriges författarförbund skriver på DN Debatt att han är rädd att ett "läslov" bara skulle gynna de elever som redan är intresserade av läsning. "Alla barn ska omfattas av läsfrämjande åtgärder. Och alla barn har rätt till lov", skriver han.

"Vi anser att det är direkt felaktigt att delegera det viktigaste uppdrag skolan har till barnen själva, tillbaka till föräldrar eller till olika institutioner som då ska slåss om den peng som skolan så väl hade behövt", skriver han.

Han ställer sig positiv till idén om att idrotten och kulturen skulle få varsitt lov, men vill då att all typ av kulturaktivitet uppmuntras så det inte riskerar att misstolkas "som en förlängning av skolarbetet".

Förbundet uppmanar regeringen att lägga de fem miljonerna på läsfrämjande arbete i skolan i stället: "Satsa på bemannade skolbibliotek med rikt utbud av litteratur och fortbildning till lärare kring läsning av både fack- och skönlitteratur. Anlita författare både till direkt arbete med elever och för att stödja och fortbilda lärare."

Annons