Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalen och det andra världskriget

/
  • Freden är 70 år och det uppmärksammas med en utställning och föreläsningsserie om det andra världskriget på Härjedalens Fjällmuseumi i höst.

I höst uppmärksammar Härjedalens Fjällmuseum ett jubileum. Genom en serie föredrag ges olika aspekter på hur västra Härjedalen påverkades av det andra världskriget som tog slut för 70 år sedan.

Annons

Det svenska försvaret fick år 1940 bråda dagar med att förbereda en invasion från väster. Detta påverkade inte minst västra Härjedalen där ett stort antal bunkrar och stridsvagnshinder byggdes, samtidigt som hotellet i Fjällnäs användes både som sambandscentral och som flyktingmottagning.

De senaste åren har Fjällmuseet och Härjedalens Fornminnesförening tagit initiativ till insamling av föremål från beredskapstiden i västra Härjedalen. En ny fast utställning kring detta kommer nu att presenteras. En serie föredrag kommer att hållas av personer som på olika sätt fördjupat sig i perioden.

Den tidigare flygvapenofficeren Bernth Ohlson berättar 9/9 om F4-piloten Per Sterner, vilken tillfångatogs efter en flygkrasch under det finska vinterkriget och sedan tvingades bli rysk spion. Med på samma flygkrasch var Matti Sundsten som dramatiskt överlevde. Om honom berättar sonen Bengt Sundsten den 10/9. Kyrkoherden och författaren Bo Lundmark berättar i ett föredrag den 16/9 om den norska kurirtrafiken i västra Härjedalen. Harry Söderman, eller "Revolver-Harry" som han kallades, gjorde viktiga insatser inte minst när han satte upp en hemlig polisstyrka bestående av norska flyktingar. Vad som inte är så känt är att han var bördig från Jämtland. Om allt detta berättar Erik Söderman den 23 september.

Journalisten Örjan Sedin presenterar Skansen Klintaberg i ett föredrag den 21/10. Han har i flera år arbetat med att göra den tillgänglig för en större publik.

Anders Eriksson berättar om tidstypiska danser som onestep och foxtrot, vid en tidpunkt i november som bestäms vid ett senare tillfälle.

Annons