Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radikal inom slöjd men ödmjuk vad gäller konsten

/
  • Anders Jakobsen, radikalslöjdare.
  • Det hemmasnickrade badhuset som håller på att rasa ihop.
  • Anders Jakobsen, radikalslöjdare som även använder sig av namnet Lagombra. Hans konst/slöjd finns representerad på de största svenska museerna.
  • En radikalslöjdad hammok.
  • En stor lampa skapad av grejer från Ikea. Den här lampan hänger på Nationalmuseet och är tre meter lång och nästan lika hög.

– Jag slutade aldrig bygga lådbilar, säger han om sitt skapande.
Radikalslöjdaren Anders Jakobsens verk finns att beskåda på både Nationalmuseet och Moderna museet.
Verkstaden har han i Hede.

Annons

Från att ha öppnat en utställning i norska Moss har han åkt direkt till stugan och verkstaden i Hede. Den röda Pickupen och röken från skorstenen är det enda som vittnar om att det bor någon i den lilla stugan i byns utkant. Det är grått, blåsigt och långa plankor på marken är den enda räddningen från att bli genomblöt när man går på myren som stugan är byggd på. I ena hörnet av tomten står ett utedass som är byggt på höjden. I andra ett rangligt badhus som håller på att falla ihop.

– Det är lite typiskt för hur jag brukar jobba. Jag går på improvisation och stundens ingivelse, säger Anders Jacobsen och berättar att badhusets botten består av ryggen på en spjälsoffa som han kastade ut på snön och började bygga uppåt.

– Ibland blir det ju problem när man gör så. Kolla, det kommer rasa när som helst, säger han och pekar på de lutande väggarna.

Att Anders Jakobsen, som är född och uppvuxen utanför Stockholm, hamnade i Hede är en ren slump. En kompis ville lära sina barn åka skidor och hittade en stuga till salu på Blocket. Anders Jakobsen följde med och hjälpte till att bygga några möbler till stugan och såg då att grannhuset stod tomt. Han letade reda på ägaren för att fråga om han fick köpa det. Det fick han inte, men han fick det som gåva. Det var för fyra år sedan.

– Jag började med att röja, det stod väldigt mycket träd här. Sedan började jag bygga. Tanken var att jag skulle ha det här som bas och ha mitt mobila sågverk här. Jag hade en idé om att jag skulle kunna ha lite kurser och döpte det lite skämtsamt till HIR, Institutet för Radikalslöjd i Hede.

Ett långdraget bråk med Härjedalens kommun för ett par år sedan gjorde att Anders Jakobsen tappade suget för all verksamhet i Hede. Det handlade om några byggnader som han inte sökt bygglov för, enligt kommunen. Mark- och miljödomstolen gav honom rätt, han behövde inte söka bygglov, men innan dess hade kommunen gjort allt i sin makt för att förhindra Anders Jakobsens framfart på tomten. Bland annat hotade de med dryga straffavgifter för svartbygge. Anders Jakobsen fick som sagt rätt, men hade då redan rivit två av byggnaderna.

– När det var som värst var jag redo att ringa räddningstjänsten och be dem bränna ner allt. Det var nära att jag gjorde det, säger Anders Jakobsen och tillägger:

– Jag var beredd på att bli utdömd som en dryg stockholmare när jag först kom hit, men av byborna och grannarna har jag enbart blivit positivt bemött. Det är bara från kommunen det har blivit bråk.

Anders Jakobsen lämnade Hede och Härjedalen, där han skrivit sig som inflyttad, och drog tillbaka till Stockholm. Men huset hade han kvar. Nu är han tillbaka.

– Jag gillar att vara här. Det är bra ställe att jobba på och det är en skön motpol till Stockholm. Jag kan gå på affären i de här kläderna och ingen bryr sig, säger Anders Jakobsen och tittar ner på sina slitna hängselbyxor som bär fläckar av många påbörjade konstprojekt.

Anders Jakobsen finns representerad på både Moderna museet och Nationalmuseet. Han gästföreläser på olika universitet och konstskolor och om några veckor drar han upp till norra Norge för att jobba som byggledare på ett stort konstprojekt. Han är en av få svenska konstnärer som tilldelats Konstnärsnämndens tioåriga långtidsstipendier.

– Jag har alltså en plikt att jobba med det jag gör. Men det är inte så svårt, det ligger i min personlighet at jobba. Om jag inte slöjdar flätar jag skoband eller stickar mössor.

I grunden är han möbeldesigner, men han beskriver sin verksamhet som en korsning mellan snickare och konstnär. Valet att bli just snickare är inget han direkt valde. Det bara blev så.

– Jag slutade aldrig att bygga lådbilar, kan man säga. Jag fortsatte bara bygga lådbilar, säger han och skrattar.

Till utställningen i Moss har han byggt en hammock. Han var inbjuden till att föreläsa och fick idén att sitta i en hammock på scenen.

– Det blev en demokratisk gest liksom, att sitta på samma nivå som de i publiken. Och dessutom gunga.

I verkstaden i Hede är han i full gång med att bygga en camper till sin pickup. I den ska han sedan bo medan har kör runt i Norge och surfar och åker skidor. Och åker på uppdrag.

– Gränsen är flytande mellan vad som är privat och vad som är uppdrag, säger Anders Jakobsen.

Campern, som är den senaste av flera modeller, är sexkantig och ska målas i en mintgrön färg innan den placeras på den röda pickupen. En installation i sig självt, kan man säga. Och det är där begreppet radikalslöjd kommer in. Ett begrepp som han för övrigt själv har myntat.

– Jag skulle ställa ut på Liljevalchs och insåg att mitt verk skulle stå bredvid en grej av Jögge Sundqvist, en extremt skicklig slöjdare. Jag hade bara hamrat sönder några spånskivor från Ikeamöbler och spikat ihop dem igen. Jag tänkte att om han kallar sig slöjdare, så kan inte jag kalla mig för det. Så jag sa att jag vara radikalslöjdare.

Läs mer:

Hans udda hus inget svartbygge

Kommunen ändrade sig om Anders bygge

Kommunen kräver slöjdare på straffavgift

Mer läsning