Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritikerrosade Sameblod visas på flera biografer i Härjedalen

Vinterns mest uppmärksammade svenska film, "Sameblod", där huvudpersonen talar sydsamiska, visas på flera biografer i Härjedalen kommande veckor. Den kritikerrosade filmen har visats på de flesta stora filmfestivaler runt om i världen.

Annons

Filmen Sameblod visas bland annat på bion i Tännäs.

Svensk premiär var i fredags och en i stort sett enig kritikerkår rosar filmen. I Dagens Nyheter ger filmen fem poäng av fem möjliga.

"Nyansrikt och känslostarkt", skriver tidningens kritiker Eva af Geijerstam.

Läs också: Recension - en sagolikt vacker och smärtsam film

Filmen handlar om sameflickan Ella Marja som går på samisk internatskola i Sverige på 1930-talet. Efter att rasbiologiska undersökningarna hållits på skola bestämmer hon sig för att bryta med sin samiska identitet och bli svensk. Men det visar sig vara svårare än hon trodde.

Redan nästa vecka finns chans att se filmen på bio i Härjedalen, då den visas på onsdag den 15 mars i Vemdalen. Sen går filmen i Tännäs tosdagen den 16 och lördagen den 18 mars. Filmen visas även i Sveg, onsdagen den 22/3. Se bioprogrammet i TH för exakta tider. Filmen är tillåten från elva år.

Sameblod är regissören Amanda Kernells debutfilm och har även prisats internationellt. Den hade urpremiär på filmfestivalen i Venedig där där vann filmkritikerpriset, den hyllades på Göteborgs filmfestival, har fått Europa Cinemas Label- pris och vann dubbla statyettter på filmfestivalen i Tokyo, den ena gick till skådespelaren Lene Cecilia Sparrok som slear Ella Marja.

Annons