Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturklyvning ger takplank till 1600-tals lada

/
  • Det kostar på att kapa med yxa. Men kapade ytor suger inte alls åt sig vatten på samma sätt som sågade. Mikael Lövgren från Filipsstad studerar smide på Bäckedals och var med på kursen.
  • Karl Smedborn från Mora, Johan Kihlgren från Orrmo och Peter Svensson, Malung, studerar en av ladorna på Gammelgården i Lillhärdal för att lära sig med traditionell byggnadsteknik.
  • Med hjälp av klubba så bankas kilarna ner i det spår som timmermännen huggit ut med yxa.
  • Mattias Hellgren, en av kursledarna, visar hur det ska gå till att klyva stocken.  Till höger ligger en planka som klyvits klart.
  • Två av timmermännen tar ut klyvlinjen med hjälp av en sotad lina. Varje stock ska ge två tretumsplankor.
  • Stockarna kapas till rätt längd för hand. Det tar längre tid än med motorsåg men får bättre beständighet mot väta.
  • En av kursledarna, Daniel Eriksson, går igenom vad timmermännen ska tänka på inför klyvningen. Ta hjälp av märgsprickor, vänd gärna upp stora kvistar så att de kommer mitt i klyvlinjen och i det här fallet vänd upp stocken så att böjen kommer uppåt.
  • Ladan i Jucklaberg kommer från 1640-talet, det visar en inristning i timret. Första ska timmerstommen renoveras, sedan ska det nygamla taket på.

Yxhuggen ljuder över Per Perssons hyvleri när ett tjugotal timmermän tar sig an den grannlaga uppgiften att kapa och klyva timmerstockar - för hand.
Under två soliga marsdagar lär de sig om traditionell tillverkning av plank, utan moderna verktyg.
Syftet är att bevara ett historiskt hantverk och att rädda en 1600-tals lada från förfall.

Annons

När en av kursledarna, Daniel Eriksson, förklarar att stockarna ska kapas till rätt längd, i båda ändar, med yxa, är det någon av timmermännen som muttrar om motorsåg. Men snart så är arbetet i full gång.

Ett tjugotal timmermän från Mellansverige är på klyvkurs i Lillhärdal under två dagar i slutet av mars.

– Det här är en obruten hantverkstradition som gått i arv från timmerman till timmerman, ett sätt att klyva som ursprungligen kommer från Norge, berättar Daniel Eriksson för den samlade skaran.

Nu är det inga nybörjare som är på plats. De flesta timmermännen jobbar bland annat med renovering av gamla hus. Men att första kapa till stocken och sedan klyva ut plankor med yxa och kil är nytt för de flesta.

– Det här är ett hantverk som är viktigt att bevara. Kunskapen i sig är ett kulturarv, för att vi ska förstå vad det innebär att leva och bygga hus förr i tiden. Kunskapen är också viktig för att kunna ta hand om och bevara gamla byggnader. Små skillnader i hur man gör kan ha jättestor betydelse för livslängden. Att arbeta med maskin i stället för förhand kan förkorta livslängden med hälften, säger Daniel Eriksson och förklarar att hugget virke inte suger upp väta på samma sätt som sågat. Det har att göra med hur fibrerna i träet trasas sönder av såg.

Därför blir hugget mer hållbart än sågat.

– Det finns också en historisk aspekt, det ska se rätt ut, säger Daniel Eriksson.

Tidigare på kursens första dag har deltagarna besökt lant- och skogsbrukaren Per Perssons fäbod Jucklaberg ovanför Lillhärdal, där en timmerlada från 1600-talet finns kvar, om än i dåligt skick, nu utan tak. Länsstyrelsen har skjutit till pengar för att bevara ladan eftersom den har ett stort kulturhistoriskt värde. Med hjälp bland annat av den enda takplanka som finns bevarad har kursdeltagarna resonerat om hur taket en gång såg ut på ladan. Plankorna som huggs och klyvs fram ska användas för takläggningen.

– Ett sådan gammal byggnad har haft flera olika tak genom historien så det är svårt att komma fram till exakt hur det såg ut från början. Det blir nog någonting mittemellan i slutändan, säger Daniel Eriksson.

På hugg- och klyvbacken har Johan Kihlgren, timmerman från Orrmo, tagit en paus i huggandet. Tillsammans med Karl Smedborn från Mora är det han som ska göra grundjobbet med renoveringen av ladan i Jucklaberg i sommar.

– Jag är här för att få mer hantverkskunskaper, lära mig mer om hur man klyver fram plank. Det är kul att pröva på, det är en viss teknik i det. Men det handlar också mycket om nätverkande, att skapa kontakter, säger han i solskenet innan det är dags att ge sig på stocken med yxa igen.

Annons