Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Midsommar med isländsk opera i Lillhärdal

Det blir femte året i rad som midsommarens kulturfestival arrangeras i Lillhärdal, i ett samarbete mellan Härjedalens kulturcentrum och föreningen Mittkulturen. En festival som avslutas med Opera på söndagskvällen.

Annons

– Vi såg föreställningen när vi var i Island i samband med ett projekt om glesbygd. Det är inte vanlig klassisk opera utan med ett mer modernt snitt, berättar Flavia Devonas från Härjedalens kulturcentrum.

Det är den i Reykjavik baserade ensemblen Sómi þjóðar (isländska för Honorary Nation) som ger föreställningen The Bear på söndagskvällen i teatersalongen på Härjedalens Kulturcentrum. Operan hade premiär 1967 och har bara fyra roller, varav en är en häst.

En häst har en av rollerna i operan The Bear som inte direkt liknar en klassisk operaföreställning.

Musiken är influerad av jazz och Stravinskijs musik.

– Det blir ingen klassisk klädsel eller någon stor rekvisita. Det är en väldigt rolig föreställning även om handlingen i grunden har en tragisk bakgrund, säger Flavia Devonas.

Opera kräver ju lite utrymme, det kan vara väldigt kraftfullt. Räcker lokalen till?

– Den här föreställnigen är anpassade för mindre sammanhang. Tanken är att den ska kunna spelas utanför de stora operascenerna. Det blir bara en konsertflygel på scen, ingen orkester som det brukar vara. Men sångtekniken är densamma.

I samband med majstångsresningen på midsommarafton visas dansföreställningen ”Ytspänning” av Elin Kristoffersonsom har varit residenskonstnär på Härjedalens Kulturcentrum. Dessutom presenterar Härjedalens Kulturcentrum konstutställningen ”Kroppens Essens” med konstnärer från Sverige, Norge, Italien och Russland.

Vernissage på lördag.

– Den visar hur man kan se på kroppen på olika sett. Till exempel med en infraröd kamera, då ser man inte kroppen, bara energin från den.

Flavia Devonas kommer till Lillhärdal lagom till midsommar. Hon och maken Andreas Hoffman bor sedan några år tillbaka i Nordnorge där de båda har jobb. Men arbetet med Härjedalens kulturcentrum fortsätter, och nästa festival blir i september, då det är dags för en ny upplaga av Härjedalspipan revisited. Tidigare har den hållits på vintern.

– Ja vi flyttade den, det är ofta så kallt i februari och svårt med resor och så. Nu blir det lättare, säger Flavia Devonas.

Annons