Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regional kultur och musik är vinnare i höstens kulturbudget

/

Den regionala kulturen och musiken framstår som de stora vinnarna i höstens kulturbudget. Även det läsfrämjande arbetet får mer pengar. Samtidigt läggs Riksutställningar ner och tv-avgiften höjs.

Annons

Kulturbudgeten byggs ut med 409 miljoner kronor nästa år, vilket är ovanligt mycket. Det hindrar dock inte regeringen från att samtidigt höja tv-avgiften med 124 konor per år till sammanlagt 2 340 kronor.

Bland de nya satsningarna går den största enskilda summan till scenkonsten som tillförs 70 miljoner kronor för 2017. Större delen av dessa pengar, 58 miljoner kronor tillförs den regionala kulturen, och då i synnerhet musikinstitutionerna.

Det här känns väldigt positivt. Scenkonstbranschen totalt står inför kommande utmaningar och nu förbättrar man för regionala scenkonstutövare, och i synnerhet för musiken, säger Ulrika Holmgaard, vd för Svensk Scenkonst.

Bara två miljoner går till de fria grupperna, och Anna Carlson, ordförande för Teaterförbundet, beklagar att de inte får mer.

"Det är beklagligt att regeringen inte väljer att satsa mer på dessa grupper som når stora delar av landet med föreställningar av hög kvalitet", säger hon i ett pressmeddelande.

Scenkonstsatsningen fortsätter de kommande åren och omfattar totalt 259 miljoner kronor fram till och med 2020.

Samtidigt stärks den regionala kulturen ytterligare genom att anslaget till den så kallade kultursamverkansmodellen höjs med 30 miljoner kronor per år de fyra kommande åren. "Ett första spadtag i en riktning mot en mer hållbar modell", enligt Svensk Scenkonst.

Även Kungliga Operan får ökade anslag, 21 miljoner kronor fram till 2020 för ombyggnad och renovering av det slitna övermaskineriet. Det stora beslutet om renovering och ombyggnad av Operan fattas dock senare i år, aviserar regeringen. Samtidigt får Operan, till skillnad från Dramaten och Riksutställningar, nya pengar för att stärka scenkonsten: 9,7 miljoner för 2017 och därefter 8,7 miljoner kronor per år fram till och med 2020.

Annons