Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sigrid sparade alla pengar till de kvinnliga uppfinnare hon ville uppmuntra

Sigrid Strand från Turas Linsell, Härjedalen hade öga för behovet av innovationer och tekniska lösningar.
Samtidigt noterade hon att kvinnor inte var lika benägna att ta för sig och för att ta riskerna att göra verklighet av sina idéer.
Därför startade hon Sigrid Strands fond för kvinnliga uppfinnare.

Annons

Arne Ring och Jenny Sandström, Sigrid Strands stiftelse.

– Vi ser ju fortfarande hur snedfördelat det är mellan kvinnor och män inom innovationssystemet. Det sitter i normer och strukturer. Tittar man påregistrerade patent är knappt sju procent registrerade av kvinnor. Kvinnorna frontar inte, säger Jenny Sandström , Miun innovation och styrelsemedlem.

Arne Ring, ordförande i styrelsen fyller i:

– Sigrid ville att kvinnorna skulle gå i bräschen för sin sak.

Han var själv med och startade upp fonden tillsammans med Sigrid år 2000 och efter hennes bortgång hittade han flertalet skisser på uppfinningar som innovatören hade ritat på.

– Sigrid var ofta först med idéerna, teleskopspöet var hon först med till exempel, även om det var någon annan som fick äran för det senare.

Sigrid Strand fick inga barn så fonden blev hennes barn och trots att hon kom från en väldigt fattig familj sparade hon så gott som varje överbliven krona till fonden.

– Jag brukade säga åt henne att hon behövde resa eller unna sig saker, men hon ville inte. Hon ville spara pengarna till fonden, säger Arne Ring.

Sigrid Strands stipendium kan sökas för alla typer av innovativa affärsidéer.

– Förra året vann en kvinna som heter Eva Rosén. Hon skapade ett offertsystem för tryckeribranschen som förenklar för hela branschen. Hon pendlar numera till USA, berättar Jenny Sandström.

2012 vann Malin Lilliesköld för sin disktrasa med en skrubbdel på.

Vad vore drömansökan?

– Vi tycker det är kul när det blir en bra blandning av ansökningar och ser gärna fler socialt inriktade idéer, säger Jenny Sandström.

Vad får ni in mest av?

– Tidigare var det mer tekniska uppfinningar, men det har vänt under de senaste åren, säger Arne Ring och Jenny Sandström tillägger:

– Nu är det mycket uppfinningar med social inriktning, som appar till exempel.

Stiftelsen tar in ansökningar till och med 25 september och 6 oktober delas priset ut på Storhogna högfjällshotell. Prispengen ligger på omkring 25 000 kronor.

För att ansöka krävs det att du bor i Jämtlands län och du behöver inte ha kommit långt med din idé. Prispengarna ska vara en hjälpande hand under resans gång.

Annons