Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tucholskypriset till Asli Erdogan

/

Annons

Den turkiska författaren och människorättsaktivisten Asli Erdogan tilldelas Svenska Pens Tucholskypris för 2016. Hon får det för "ett nyskapande författarskap där språket självt strävar efter att bryta upp de alltför små sanningarnas fängelse".

Erdogan romandebuterade 1994 och fick sitt stora genombrott fyra år senare med "Staden i den röda kappan". Sedan dess har hon skrivit romaner, noveller, krönikor och essäer, och hennes böcker har översatts till ett dussintal språk. I augusti greps Erdogan efter en razzia mot dagstidningen Özgür Gündem och hon hålls fortfarande fängslad.

"Asli Erdogan är en i den långa raden av de betydande författare som hamnat i konflikt med totalitära krafter genom att kompromisslöst skriva nyskapande litteratur som inte väjer för ämnen makthavare av olika slag kräver att man ska tiga om", säger Svenska Pens ordförande Ola Larsmo i ett pressmeddelande.

Priset delas ut i Stockholm under Fängslade författares dag den 15 november. Bilden visar Svenska Pens ordförande Ola Larsmo.

Annons