Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna dömd för bidragsbrott – kände sig tvungen för att överleva

En kvinna i 50-årsåldern fick ut nära 120 000 kronor i sjukersättning från Försäkringskassan trots att hon jobbade samtidigt. Kvinnan försvar sig med att hon försörjde både sin man och sin mamma.

Kvinnan har haft sjukersättning i drygt tjugo år eftersom hon lider av värk, det framgår av hennes vittnesmål i Östersunds tingsrätt. De senaste 15 åren har hon mått lite bättre och när hennes make nekades sjukersättning kände hon sig tvingad att ordna extra inkomster. Kvinnan hävdar också att hennes sjuka mamma var beroende av hjälp med pengar till mat. Kvinnan ville inte anmäla till Försäkringskassan att hon börjat jobba eftersom hon upplever att de är otrevliga.

Tingsrätten anser inte att de argumenten håller. Förklaringen om att hon behövde mer inkomster och att hon inte ville kontakta Försäkringskassan tyder enligt Tingsrätten med styrka på att hon varit medveten om sin skyldighet, men inte ville eller orkade med att anmäla att hon delvis arbetade.

Kvinnans hela sjukersättning har varit i snitt cirka 8 000 kronor per månad, men eftersom hon arbetade hade hon bara rätt till hälften. Bidragsbrottet pågick i nära två år.

Straffet blir 30 dagsböter med det lägsta beloppet på 50 kronor.