Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkoherde Torgny Larsson om klockringningen i Sveg

Här publicerar Tidningen Härjedalen ett brev från tillförordnad kyrkoherde Torgny Larsson om söndagens klockringning i Sveg under Sverigedemokraternas torgmöte. Torgny Larsson är kritisk mot att kyrkorådet fattade beslut om ringningen. Det gjordes när han själv var på semester och han blev inte informerad.

I söndags ringde kyrkklockorna i Sveg ringde för att störa Sverigedemokraternas möte. Huvudtalare var partisekreterare Björn Söder. Ett oenigt kyrkoråd hade beslutat med 4 röster mot 3 och en nedlagd röst. Av tidningsreferat framgår att kyrkoherden skulle ha deltagit i beslutet. Med anledning där av vill jag framhålla följande:

I avvaktan på kommande pastoratsreform uppehåller jag sedan en tid kyrkoherdetjänsten i Svegsbygdens församling. Jag deltog inte i det kyrkorådssammanträde som fattade beslutet. Eftersom jag hade semester och var bortrest ersatte min vikarie mig på sammanträdet. Jag kände inte till att Sverigedemokraterna skulle ha möte. Jag visste inte heller om kyrkorådets beslut och vad som hände förrän jag läste tidningsreferat om vad som hade skett. Varken kyrkorådets ordförande, min vikarie eller någon annan hade informerat mig. Självfallet borde jag ha fått information där om. Att kyrkklockorna ringde har fått både beröm och kritik. Själv vill jag framhålla följande:

Man skall vara mycket återhållsam med klockringning vid andra tillfällen än i samband med gudstjänst. Det bör då vara då allvarlig fara eller stora värden hotas. Dessa värden behöver inte nödvändigtvis vara av materiell natur. Det kan t.ex. också vara då människovärdet allvarligt hotas. Klockringning får inte användas som ett partipolitiskt instrument. Däremot om något parti eller grupp allvarligt bryter mot grundläggande mänskliga värden.

Argumenten för klockringning vid manifestationen i Jönköping för en tid sedan förefaller mig starka. Men innebär det att klockorna skall ringa så fort en företrädare för Sverigedemokraterna ordnar möte? Av flera skäl anser jag inte det.

Jag har varit präst sedan 1967. Jag har varit riksdagsledamot (S) i tio år, tillhörde nästan lika länge konstitutionsutskottet. Jag har varit ledamot i kyrkomötet i mer än 30 år, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Jag har varit pådrivande i frågor om människors lika värde, t.ex. kvinnors tillträde till prästämbetet, homosexualitet m.m. Jag har genom åren starkt engagerat mig i flykting- och invandrarfrågor. Bjöd för en tid sedan en muslimsk familj från Syrien på middag hemma hos mig i Ytterhogdal, håller regelbundet kontakt med en afghan som flydde från kriget i sitt hemland o s v.

Jag är starkt kritisk till Sverigedemokraternas ytliga beskrivning av verkligheten. De ställer flyktingarna emot fattiga svenskar. Men de ökade klyftorna i det svenska samhället är inte flyktingarnas fel. De ökade klyftorna har andra orsaker, både politiska och andra.

Flitig användning av klockringning mot Sverigedemokraterna eller andra grupper motverkar sitt syfte. Yttrande- och mötesfriheten måste även få gälla människor med galna åsikter. Risken är att de får en martyrstämpel. Det hör till demokratins väsen att försöka övertyga genom samtal. Inte minst kyrkan måste präglas av viljan till att lyssna och samtala. Själv har jag alltid vinnlagt mig att så långt möjligt försöka skapa respekt även hos dem som har annan politisk syn än jag själv.

Om jag hade deltagit i kyrkorådets sammanträde hade jag röstat nej till klockringning. Jag vill bekämpa främlingsfientligheten utan att skapa martyrstämplar hos somliga människor. Kyrkorådets beslut var olyckligt och motverkar sitt syfte.

Torgny Larsson

Kyrkoherde i Svegsbygdens och Ytterhogdals församlingar